Cultura / Art / Notícia no classificada

Rafael i l’arquitectura

La mansió de la Villa Madama, dissenyada per Rafael, en un gravat de 1761. (Giuseppe Vasi)

El famós pintor del Renaixament també va dissenyar capelles i palaus per als personatges més influents de l’època

El pintor italià Raffaello Sanzio (1483-1520), més conegut com Rafael, va passar a la història com un dels grans artistes de el Renaixement a Itàlia. Els seus dibuixos i pintures es conserven en els museus més importants de l’món.

Aquest any es commemora el 500 aniversari de la seva mort amb diverses exposicions a tot el món. La més important s’havia de celebrar a Roma, la ciutat on es va fer famós, tot i que està pendent de reobrir a causa del confinament pel coronavirus.

Des que va arribar a Roma el 1508 fins a la seva mort en 1520, Rafael va realitzar grans quadres i murals al Vaticà i va treballar al servei de dos papes: Juli II i Lleó X. D’aquella època destaca la decoració de les Estances de Rafael, els apartaments privats de papa i batejats així en honor a l’artista.

https://www.instagram.com/p/BI6iB3EjquB/?utm_source=ig_embed

No obstant això, Rafael també es va interessar per l’arquitectura. En els murals del Vaticà, va pintar grans cúpules i edificis que després va intentar traslladar als seus projectes com a arquitecte.

 

El preferit del papa

Rafael va arribar a Roma sota la recomanació de Bramante (1443-1514), arquitecte oficial del Vaticà i originari d’Urbino, la mateixa regió d’on procedia el pintor. Bramante va ser l’encarregat de dissenyar l’actual Basílica de Sant Pere.

En aquella època, l’Església catòlica era immensament rica i els papes van ordenar construir nombrosos palaus, esglésies i edificis per tota Roma per demostrar el seu poder.

Al costat de Bramante, Rafael va participar en el disseny de l’església de Sant Eligi i de la basílica de Santa Maria del Popolo, un temple del segle XI que va anar ampliant-se amb el pas dels segles. En aquesta església va dissenyar la capella funerària del banquer Agostino Chigi, banquer del papa i una de les persones més influents de Roma.

https://twitter.com/xaramburu/status/692382396059115520

Rafael comptava amb el favor del papa Lleó X i, després de la mort de Bramante, va ocupar el seu lloc com a arquitecte principal del Vaticà i es va encarregar de realitzar els seus dissenys a la Basílica de Sant Pere.

 

L’arquitecte de la noblesa

Rafael va voler introduir algunes modificacions en els plànols originals de Bramante per a la Basílica de Sant Pere, però va morir abans de poder dur-los a terme. Va ser el 6 d’abril de 1520, el dia del seu 37 aniversari.

No obstant això, sí que va tenir temps de projectar alguns palaus i residències pels personatges més rics de Roma, com el palau de Vidoni-Caffarelli (una família noble), el palau de Branconio dell’Aquilla (el conseller del papa) o el palau de Jacobo de Brescia (el metge del papa).

Una de les seves obres més conegudes és la Villa Madama, una mansió construïda a la Muntanya Mario, el turó més alt de la ciutat. Rafael la va fer per al cardenal Juliol de Médici (el futur papa Climent VII) i es va inspirar en les antigues viles romanes per dissenyar l’edifici.

https://www.instagram.com/p/B7TnIKNKE-g/?utm_source=ig_embed

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

 

 

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)