4 desembre 2024
spot_img
4 desembre 2024

Realitat virtual per promoure l’empatia

La tecnologia pot ser molt útil per desenvolupar aquesta habilitat entre els nens i nenes a l’escola

L’empatia és l’habilitat segons la qual som capaços de posar-nos en la situació emocional d’una altra persona, i és una de les bases de la intel·ligència emocional. Les persones emocionalment intel·ligents poden gestionar i controlar les seves pròpies emocions i, a banda d’això, també poden percebre els pensaments i sentiments d’algú.

Avui dia, l’empatia és una de les habilitats o soft skills que més es valoren, tant en la vida quotidiana com a la feina. Es considera que un estil de lideratge empàtic pot tenir un impacte positiu en la productivitat, el desenvolupament i la col·laboració entre les persones.

Per tots aquests motius, l’empatia és una de les habilitats més importants que s’han de desenvolupar a l’aula. Per començar, el professorat ha de ser empàtic i això significa poder escoltar i estar present per als estudiants. Com més pugui empatitzar un mestre amb els estudiants, més contribuirà al benestar dels alumnes i farà que se sentin segurs per cometre errors.

D’altra banda, també s’ha de desenvolupar l’empatia dels alumnes des d’edats primerenques. En aquest sentit, la tecnologia pot resultar una eina molt útil, tal com expliquen des d’Acer, i més concretament la tecnologia relacionada amb la realitat virtual.

Segons la companyia tecnològica, la immersió en realitat virtual suposa un mètode d’ensenyament molt eficaç per desenvolupar l’empatia, ja que un dels punts clau és aprofitar les emocions dels estudiants. Segons diversos estudis, actuar amb avatars d’altres races pot reduir els prejudicis racials.

Un altre estudi titulat Convertir-se en persones sense llar i desenvolupat per la Universitat de Stanford, una de les més prestigioses del món, va demostrar que les persones que van veure en realitat virtual com seria perdre la feina i la casa van desenvolupar una compassió més forta envers les persones sense llar.

La realitat virtual permet a l’alumnat aprendre noves habilitats, inclosa l’empatia, en crear la il·lusió perceptiva de l'”encarnació”: els nens introvertits poden controlar els seus sentiments i reaccions i practicar en una “realitat simulada”. Aquest exercici els ajuda a desenvolupar l’autoconsciència i la confiança en si mateixos, a banda de l’empatia.

 

Com formar alumnes empàtics amb la tecnologia

Més enllà de la realitat virtual, hi ha altres formes de fer servir la tecnologia per formar alumnes empàtics. Els professors tenen un paper fonamental a l’hora d’ajudar els estudiants a ser més responsables com a ciutadans digitals mitjançant la construcció d’empatia als espais digitals, quan utilitzen eines d’aprenentatge a distància.

Els mestres són responsables de mantenir el sentit de connexió i diversió que normalment es viu a l’aula presencial. A més, han d’oferir hores d’oficina virtuals i noves formes d’interactuar amb l’aula, sense perdre l’aspecte social de l’experiència d’aprenentatge.

 

Finalment, el treball de grup en línia permet desenvolupar una interacció empàtica entre grups més petits d’estudiants. Els professors poden animar a treballar en tasques cooperatives i això promou l’augment de la col·laboració, l’empatia i les relacions saludables.

Informació elaborada en col·laboració amb Acer

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -