11 setembre 2024
spot_img
11 setembre 2024

Reivindicar el curtmetratge

El cicle Dies curts permet donar visibilitat a autors poc habituals en els circuits comercials

El curtmetratge és una producció audiovisual que dura menys de mitja hora i és poc habitual a les sales de cinema o en les plataformes digitals. Així i tot, molts cineastes reconeguts provenen del món del curtmetratge i, amb el pas del temps, aquesta mena de produccions han esdevingut un gènere reconegut per si mateix.

Amb la finalitat de reivindicar el curtmetratge i als autors poc presents en els circuits comercials d’exhibició, la Filmoteca de Catalunya programa el cicle Dies curts amb sessions on, a més a més de presentar-se una selecció de peces audiovisuals, els creadors comparteixen els seus processos d’elaboració cinematogràfica amb els assistents.

El cicle, que té lloc el penúltim divendres de cada mes entre gener i juny, ha començat amb la projecció de David Domingo, cineasta valencià conegut amb el nom artístic de Stanley Sunday. Aquest artista visual és un dels directors més destacats del cinema underground espanyol i converteix les seves peces audiovisuals en una festa: ha dirigit des de curtmetratges experimentals fins a videoclips d’artistes com Fangoria o Hidrogenesse.

Deu anys al Raval

Una de les sessions més especials d’aquesta edició és la que han protagonitzat els joves del taller Vivim el Barri, organitzat per la Filmoteca de Catalunya, que van presentar els seus propis projectes audiovisuals. Emmarcat en la celebració dels 10 anys de la Filmoteca al Raval, aquest taller té com a objectiu fer accessible la formació relacionada amb el cinema, que habitualment requereix mitjans professionals molt cars i una alta especialització tècnica.

Un grup de 15 joves procedents del barri del Raval van participar durant set dies en aquest taller d’experimentació cinematogràfica, en el qual es fomenta el pensament crític i la sensibilització sobre qüestions com el feminisme, l’antifeixisme o l’ecologia a través del cinema. Els joves han tingut l’oportunitat de conèixer professionals com la directora Júlia de Paz, el realitzador Dami Sainz o el director i muntador Antoni Trullén, amb qui han pogut conversar sobre el procés de creació d’una peça cinematogràfica.

A més a més de compartir experiències amb professionals, els joves han elaborat els seus projectes des de l’inici: han cercat localitzacions de rodatge, han pensat idees, han definit la història que volen explicar, n’han elaborat el guió, i han rodat, muntat i treballat amb el músic Xavier Paradís en la creació de la banda sonora. Tot un procés enriquidor que va culminar amb la presentació de tres curtmetratges: Raval, Metaraval i Arder.

Pròximes sessions

Entre les pròximes sessions de Dies Curts hi ha la dedicada a la realitzadora argentina Florencia Aliberti. La cineasta presenta discursos sobre el gènere o la sexualitat i experimenta amb tècniques com la fotografia o el collage a través del muntatge de materials recuperats.

Per exemple, a Variaciones sobre Alicia es pot veure com una animació de Disney dialoga amb una pel·lícula eròtica. A (Auto)exposiciones, alguns joves publiquen tutorials a internet sobre la seva identitat en un exercici de pantalles i confessions que es multipliquen entre si. La sessió dedicada a Florencia Aliberti tindrà lloc el 18 de març.

Els mesos vinents tindran lloc sessions que comptaran amb els autors Maddi Barber, Julio Lamaña i Ricardo Perea o Isabel Herguera. El cicle Dies curts està programat conjuntament amb els serveis educatius de la Filmoteca per promoure el cinema entre els estudiants dels centres educatius del Raval en col·laboració amb escoles de cinema i universitats.

Informació elaborada en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -