4 maig 2024
spot_img
4 maig 2024

Renovar l’armari cada temporada perjudica el medi ambient

La roba usada sovint acaba en abocadors, però podem donar-li una segona vida si la reciclem o donem

Gairebé cada mes es presenta una col·lecció de roba nova. La moda canvia a una velocitat vertiginosa, per això pot resultar difícil fer servir les mateixes peces de roba durant molt de temps.

Per aquest motiu, els consumidors renoven l’armari cada vegada més sovint… però aquest hàbit pot ser perjudicial per al medi ambient.

Arreu del món, cada segon que passa es llença a les escombraries una quantitat de roba equivalent a un camió ple, segons dades de les Nacions Unides.

D’aquesta roba, moltes peces podrien reutilitzar-se o reciclar-se. Però la realitat és que el 85% dels productes tèxtils acaben incinerats o en abocadors, segons un altre informe de l’ONU.

 

Les fàbriques de roba embruten l’aigua

Les marques de roba intenten reduir el cost de fabricació i el temps de producció per obtenir el màxim de beneficis. Ara bé, aquestes pràctiques també perjudiquen el medi ambient.

La majoria de roba es fabrica a països com la Xina, Bangladesh o Vietnam, on els salaris són més baixos que a Europa o als Estats Units. Així les empreses s’estalvien molts diners, però els empleats treballen en condicions molt dures que sovint afecten la seva salut.

Alhora, fabricar tanta roba suposa una despesa d’aigua molt important, ja sigui per cultivar les plantes amb què es fabriquen els teixits o per acolorir els models. Per tenyir un kilo de tela es necessiten uns 150 litres d’aigua, segons el Servei d’Investigació del Parlament Europeu (EPRS).

La indústria de la moda produeix el 10% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i genera el 20% de les aigües residuals del món.

Per produir una peça de roba es fan servir prop de 2.000 substàncies químiques, algunes molt tòxiques. En alguns dels països productors, les aigües contaminades s’aboquen directament als rius o oceans sense tractar.

Les aigües residuals tenen greus efectes sobre els ecosistemes marins i les persones que viuen prop dels rius i oceans. Quan arriben al mar, s’estenen per tot el món.

 

Tenir cura del medi ambient està de moda

Canviar aquesta tendència i tenir cura del medi ambient està en mans dels consumidors, quan decideixen què compren, en quines botigues i amb quina freqüència.

Abans de comprar roba, és bona idea preguntar-se si realment la necessitem? També podem fixar-nos en el país on s’ha fabricat i si el teixit és de producció ecològica.

La roba, sabates i altres complements es poden vendre com a roba de segona mà o reciclar-se. Amb una camisa vella es poden crear productes completament nous!

A més, cada vegada hi ha més iniciatives socials que treballen per reduir la quantitat de residus generats per la indústria de la moda.

Només el 15% dels tèxtils es reutilitza: això vol dir que la resta es llença a les escombraries i provoca més contaminació. Donar una segona oportunitat a la roba en lloc de llençar-la pot ajudar a millorar la salut del planeta.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -