28 gener 2023
spot_img
28 gener 2023
spot_img

Els reptes dels dislèctics a l’escola

L’Associació Catalana de Dislèxia defensa un ensenyament inclusiu que tingui en compte les dificultats dels dislèctics

Per Anna Lladó

Ser dislèctic comporta algunes dificultats a l’escola. Per exemple, en general les persones amb dislèxia llegeixen de manera més lenta. Tot i així, amb persistència, treball i el suport del professor es pot millorar.

La lectura els requereix més temps i més esforç que a d’altres alumnes”, sobretot quan avancen els cursos i s’incrementa el nivell d’exigència, explica Neus Buisan, directora de l’Associació Catalana de Dislèxia.

En ocasions, també poden tenir dificultats a l’hora d’entendre un enunciat o problema de matemàtiques. A més, normalment fan més faltes d’ortografia.

Tot i així, la dislèxia, que afecta al 10% de la població mundial, és una disfunció que hauria de ser vista amb normalitat, ja que és com ser miop.

Els dislèctics tenen tendència a fer més faltes d’ortografia. (Getty)

Com poden ajudar els professors?

Neus Buisan considera que els mestres han de valorar la situació de cada estudiant. Com que en general els dislèctics necessiten més temps per fer les tasques, és partidària d’adaptar les classes, “sense fer-los sentir diferents”.

L’ensenyament ha de ser inclusiu”, afirma. Com a exemple, explica que el professor pot plantejar exercicis basats en fer el que els alumnes puguin durant un temps determinat, de manera que valori el que han fet en aquest temps concret, sense tenir en compte la quantitat.

Ara bé, Buisan reconeix que “no és fàcil per als mestres atendre la gran diversitat que hi ha actualment a les aules”.

La tecnologia és clau

Els correctors de text dels ordinadors o mòbils i els audiollibres han ajudat molt als dislèctics. També, eines digitals com ara Read&Write de Texthelp, que contribueix a millorar la lectura i l’escriptura dels estudiants.

Es tracta d’una extensió de Google Chrome que permet escoltar en veu alta qualsevol text, inclou un diccionari tradicional i un altre de pictogrames i una funció de predicció de l’escriptura.

Està disponible en anglès, castellà, francès, portuguès i holandès. A més, l’opció de lectura de text en veu alta també funciona en català i euskera.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -