27 gener 2025
spot_img
27 gener 2025

Robots a la feina

Els robots ens prendran el lloc a la feina? Com seran les feines del futur?

El desenvolupament de les màquines i la tecnologia ens fa la vida més fàcil a casa: la rentadora ens renta la roba i el rentavaixella renta els plats mentre nosaltres ens estirem una estona al sofà…

A la feina passa una cosa semblant: les màquines, els robots o els braços mecànics permeten estalviar temps i esforç. No obstant, l’efecte és prou diferent: les persones es fan menys necessàries als llocs de treball.

A casa, les màquines i els robots ens suposen menys feina domèstica. Per contra, en l’entorn laboral suposen menys feines per a les persones.

Ho anomenen la Quarta Revolució Industrial, una nova manera de produir que és conseqüència de la disrupció tecnològica: l’impacte de les noves tecnològiques sobre el mercat laboral.

Davant d’aquesta situació, encara hi ha molt debat i molts estudis intenten predir l’impacte del desenvolupament tecnològic sobre l’ocupació.

La possibilitat que els robots acabin substituint les persones ha provocat una gran alarma, però cada vegada està menys clar que el desenvolupament tecnològic acabi amb la feina actual.

Al contrari, el que sí que pot passar és que les feines que fan les persones canviïn: ja no seran tan físiques i mecàniques, sinó que requeriran de personal format.

 

Automatitzar la feina

El primer canvi radical és que moltes de les tasques que ara fan les persones acabin sent automatitzades, és a dir, que les facin les màquines en comptes de les persones. Això faria que força treball humà fos innecessari.

Segons un estudi de la Universitat d’Oxford, una de les més prestigioses del món, fins al 47% de les tasques que es fan en feines dels Estats Units podrien automatitzar-se en els propers 10 o 20 anys.

No vol dir que les feines s’hagin de perdre, sinó que les tasques que faran els humans es poden substituir fàcilment per màquines.

Noves feines per a un nou món

Malgrat el risc d’automatització en algunes feines, n’hi ha moltes que difícilment desapareixeran: aquelles que requereixin intel·ligència humana, creativitat o contacte personal.

A més, la dependència de les noves tecnologies requerirà persones que sàpiguen gestionar i innovar amb aquestes tecnologies.

Així, la disrupció tecnològica no només farà que els humans siguin prescindibles en algunes tasques, sinó que requerirà de persones formades que sàpiguen manipular aquestes tecnologies.

El desenvolupament tecnològic és bo o dolent? 

Que el desenvolupament tecnològic canviï radicalment el mercat laboral no ha de ser necessàriament negatiu. Potser és desitjable que algunes professions desapareguin: feines rutinàries que no motiven les persones i que no aporten cap desenvolupament a nivell personal i professional.

L’automatització de l’ocupació pot ser una cosa positiva si es fa per reduir els costos socials i els problemes de la desocupació: si les màquines fan feines mecàniques, repetitives i monòtones, les persones poden dedicar-se a altres coses més gratificants amb què contribuir a la societat.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -