Aprofitem el Mundial de Futbol per fer un recorregut per la història i les principals ciutats russes
Rússia és el país organitzador de la Copa Mundial de la FIFA 2018. Milers d’aficionats de tot el món han viatjat fins a allí per seguir a les seves seleccions, que juguen en alguna de les 11 ciutats seu del campionat.
Però el país ofereix molt més que estadis de futbol: ciutats històriques, paisatges naturals i carreteres per perdre’s durant milers de quilòmetres.
Ciutats plenes d’història
La història de Rússia es remunta fa més de 2.000 anys. Era un territori de pas per a molts pobles i cultures: huns, eslaus, turcs i kazakhs, mongols… El primer tsar (el títol dels monarques russos) va ser Iván el Terrible, que va viure durant el segle XVI.
La monarquia va fer construir grans ciutats com a mostra del seu poder i riquesa. Algunes van ser batejades amb el seu nom com Sant Petersburg, el centre històric del qual és Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, o Ekaterimburgo, al límit entre Europa i Àsia.
A Moscou, la capital russa, es barregen la història dels tsars amb la marca del passat soviètic de la URSS. A la famosa Plaça Roja es troben la catedral de Sant Basili, construïda pel tsar Iván el Terrible; el Kremlin, la residència oficial del president rus, i el mausoleu de Lenin, on està la mòmia del capdavanter de la Revolució de 1817.
https://www.instagram.com/p/BjlhZGRALu3/?utm_source=ig_embed
Naturalesa sense fi
Rússia és el país més gran del món, la qual cosa suposa una varietat de paisatges considerable.
Al nord del país està Sibèria, una de les zones més fredes del planeta. Les condicions climàtiques allí són molt dures, per això Sibèria és una regió poc poblada. Això permet gaudir d’una naturalesa indòmita, paisatges nevats i boscos sense rastre d’activitat humana.
A l’extrem oriental del país està la península de Kamchatka, on es troben diversos volcans en erupció i guèisers. Més a l’oest estan els Monts Urals, una serralada de muntanyes que recorre el país de nord a sud al llarg de 2.500 quilòmetres.
https://www.instagram.com/p/BklxDm_hcn8/?utm_source=ig_embed
Al sud del país, a la frontera amb Mongòlia, es troba el llac Baikal, el llac més antic i profund del planeta. És tan gran, que conté una quarta part de l’aigua dolça del planeta. Al voltant de llac existeixen tot tipus de llegendes sobre monstres i criatures mitològiques…
Un país que comença a obrir-se al món
Exceptuant les grans ciutats com Moscou o Sant Petersburg, el turisme a Rússia encara no està molt desenvolupat. Els motius són diversos i estan relacionats amb interessos polítics i econòmics.
En part, Rússia pateix encara les conseqüències de la Guerra Freda, que va tenir lloc després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945). Durant dècades, el món es va dividir en dos blocs i el bàndol liderat per Estats Units i els països occidentals va cridar a boicotejar les relacions amb els russos.
D’altra banda, la situació política del país rep moltes crítiques en aspectes tan fonamentals com la llibertat d’expressió, la llibertat de premsa o els drets LGTB. No existeix una oposició forta al govern, que des de l’any 2000 controla el president de Vladimir Putin.
Mientras Rusia se prepara para la inauguración d la Copa Mundial 2018, desde aquí arrojamos luz sobre los 11 campeonas y campeones de DDHH rusos que ponen sistemáticamente sus vidas en peligro para defender los derechos humanos en el país. https://t.co/pxiGHMOIce #EquipoValiente
— Amnistía Internacional España (@amnistiaespana) June 7, 2018
Putin és un líder controvertit que controla el país amb mà de ferro. Amb l’arribada d’internet i les xarxes socials, una part de la població ha trobat una via per mostrar el seu malestar, encara que la censura i les amenaces segueixen existint.
L’arribada del turisme internacional i el contacte amb persones d’altres països poden ajudar a canviar aquesta realitat i promoure una mentalitat més oberta, avançant cap a un model de país més just i democràtic.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English