16 novembre 2024
spot_img
16 novembre 2024

Tecnologia per a una educació més efectiva (i divertida)

Eines com ara formularis gamificats, jocs en línia i altres recursos ajuden els professors a innovar digitalment

Per Judith Vives 

És molt comú l’error de pensar que aplicar la tecnologia a l’aula consisteix a equipar a l’alumnat amb ordinadors o tauletes. En realitat, perquè sigui realment eficaç, la tecnologia “ha de donar suport a la metodologia“. Així ho afirma Alfredo Romero, professor de primària en el col·legi Ave Maria de Penya-Roja de València.

Amb 24 anys d’experiència en l’educació, Romero és també el responsable del Projecte d’Innovació Digital Docent (PIDE) que es porta a terme en més de 15 centres educatius de València i província. Aquest projecte, que es desenvolupa en col·laboració amb Acer, té com a objectiu introduir eines i recursos digitals que serveixin de suport i reforç en la metodologia educativa.

Les opcions per aplicar la innovació digital a l’aula són molt variades. Així, per exemple, es poden fer servir rúbriques per promoure l’autoavaluació i el treball cooperatiu entre els alumnes, de manera que són els mateixos estudiants els que puntuen el seu propi treball i el dels seus companys a partir d’una sèrie de criteris fixats mitjançant aquesta eina d’avaluació digital.

Els formularis gamificats són un altre exemple de com la tecnologia pot integrar-se a l’aula amb finalitats educatives. En aquest cas, es tracta d’un format virtual que permet repassar lliçons i temaris i posar a prova els coneixements adquirits. Per aconseguir-ho, Romero utilitza eines com Quizizz o Kahoot, que permeten crear un tipus d’examen tipus test basat en el joc, que resulta molt més atractiu per als estudiants.

Una altra eina digital que Romero utilitza en les seves classes és Chesskids, un joc d’escacs en línia per a nens, que serveix de reforç per a les classes de matemàtiques. Quan els alumnes han acabat una tasca i queda una estona de classe, el professor anima els seus alumnes a jugar una partida en línia d’escacs entre ells.

A més d’aplicar aquests recursos a l’aula, Romero també participa a la Innovative School, una xarxa de centres escolars d’Àsia, Europa i Àfrica que comparteixen les seves experiències i projectes en innovació digital aplicada a l’escola. D’altra banda, també ofereix formació en altres centres educatius per ajudar-los en el procés de transformació digital.

Acer Academy, formació per a formadors

El programa Acer Academy ofereix eines i recursos als professionals de l’educació perquè aprenguin a utilitzar la tecnologia a l’aula. I és que tal com expliquen des de la companyia, “tenir les habilitats adequades per portar la transformació digital a l’educació és fonamental”.

Les eines digitals estan impulsant nous nivells de col·laboració i innovació dins i fora de l’aula, el que obre una infinitat de possibilitats d’aprenentatge. Acer Academy ofereix formació personalitzada i demostracions sobre les solucions i eines educatives més avançades.

A través de diferents sessions monogràfiques, Acer Academy acompanya els professors a utilitzar els recursos tecnològics que els permetin millorar la planificació i la pràctica de l’ensenyament. El passat mes d’octubre es van realitzar tres sessions sobre Teams, Solucions d’Aprenentatge i Esport en l’educació. Al novembre es suma a aquestes sessions una formació sobre Computer 4 Kids.

Informació elaborada en col·laboració amb Acer.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -