19 abril 2024
spot_img
19 abril 2024

La temuda amenaça nuclear

El règim de Corea del Nord ha augmentat les proves amb armes nuclears per demostrar el seu poder davant el món

Per Judit Rosa

Corea del Nord ha posat el peu a l’accelerador i en els últims anys ha començat a fabricar armes i míssils nuclears més ràpid que mai. Com ha estat el recorregut del país des que va començar a fabricar aquest tipus d’armament?

 

1968: El Tractat de No Proliferació Nuclear (TNP)

La gran majoria de països del món (190 estats) signa un pacte per restringir l’ús de les armes nuclears. Els països que ja tenien aquest tipus d’armament (Estats Units, Regne Unit, França, la Unió Soviètica i Xina) no poden compartir-ho amb altres països ni ajudar a fabricar-ho.

D’altra banda, els països que no disposen d’armes nuclears no poden comprar-les i a més han de comprometre’s a no fabricar-les. Corea del Nord va signar el pacte el 1985, sota el mandat de Kim Il-sung.

 

1970-1992: Primera proves amb míssils

També sota les ordres de Kim Il-sung, Corea del Nord comença a fer proves amb míssils nuclears que recorren fins a 300 km. Amb els anys augmenten la potència i l’abast. Avui dia, els seus míssils poden aconseguir objectius a 6.700 km de distància. 

 

2003: Adéu al TNP, hola a l’armament nuclear

El president Kim Jong-il decideix trencar el pacte que el seu pare va signar el 1985. El govern nord-coreà considera que no rep un tracte just de la resta de països, sobretot per part d’Estats Units, amb qui sempre ha mantingut una relació molt tibant.

Després d’això, Corea del Nord reobre les seves instal·lacions nuclears i comença a realitzar assajos amb míssils.

 

2006: Un míssil esclata tan bon punt s’enlaira

Corea del Nord assegura que ha realitzat amb èxit una prova nuclear. Com a conseqüència, l’Organització de les Nacions Unides (ONU) sanciona el país, restringeix la seva activitat comercial i demana al govern nord-coreà que deixi de fer proves nuclears.

No obstant això, Corea del Nord segueix treballant en el míssil. En la primera prova, el projectil explota a l’aire quan tan sol portava 40 segons de vol.

 

2009-2015: Un míssil sobrevola Japó i un altre arriba a l’espai

Estats Units detecta un moviment sísmic al mateix lloc on Corea del Nord realitza proves nuclears. El govern nord-coreà reconeix que està duent a terme assajos amb armament nuclear.

L’ONU torna a sancionar al país, restringint el comerç d’armes, però el règim nord-coreà continua les proves amb el mateix míssil que el 2006. Aquesta vegada el míssil aconsegueix sobrevolar Japó i caure a l’oceà Pacífic.

Quan Kim Jong-un accedeix al poder el 2011, segueix endavant amb el programa nuclear. El 2012 llança un míssil que es desintegra als pocs segons de l’enlairament. En un segon intent, el projectil emprèn el vol amb èxit i Corea del Nord aconsegueix col·locar un satèl·lit a l’espai per observar la terra.

Veient que el govern nord-coreà no respecta els tractats internacionals, l’ONU aplica més sancions, bloqueja comptes bancaris i embarga una part de l’arsenal d’armes del país.

Amb la seva habitual actitud desafiadora, Kim Jong-un respon que no li importen les sancions i segueix realitzant proves nuclears.

 

2016: Estats Units construeix un escut antimíssils 

Després del quart assaig nuclear de Kim Jong-un, el president d’Estats Units, Donald Trump, decideix construir un escut antimíssils per protegir-se a la costa de Corea del Sud. El país veí és un dels principals aliats d’Estats Units en el seu enfrontament contra Corea del Nord.

Malgrat l’amenaça de l’escut, Corea del Nord realitza un cinquè assaig nuclear. El govern de Pyongyang intenta que els míssils arribin cada vegada més lluny. Un dels projectils es va llançar directament cap al mar de Japó i tres més durant una reunió internacional de presidents que es va celebrar a Xina.

Un gest clarament desafiador per part de Kim Jong-un i els seus militars.

 

2017: Continuarà…

Aquest any, Corea del Nord ha llançat diversos míssils per provar els seus avanços en la fabricació d’armament. El primer va aconseguir recórrer 500 quilòmetres abans de caure al mar de Japó, mentre que el més recent va arribar a sobrevolar 930 km abans d’impactar en al mateix lloc.

En el cas d’aquest últim míssil, els científics creuen que podria arribar a una distància de 6.700km.

El govern de Kim Jong-un també ha fet una prova nuclear amb una bomba d’hidrogen. És l’arma més perillosa de totes, perquè podria col·locar-se en miniatura dins d’un míssil de llarg abast.

Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -