21 gener 2025
spot_img
21 gener 2025

El colonialisme i els seus efectes: ‘Territorios Indefinidos’

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) acull l’exposició Territorios Indefinidos. Perspectivas sobre el legado colonial que reflexiona sobre el territori i el colonialisme i on es demostra com, tot i la independència d’antigues colònies, la descolonització és un procés que encara no ha acabat.

A més de les obres exhibides, l’exposició compta amb el visionat de diverses peces audiovisuals; com la pel·lícula Two Meetings and a Funeral (2017), que explica el naixement, el fracàs i, per tant, la mort del Moviment de Països No Alineats (MNOAL). L’abril del 1955, els representants de 29 països asiàtics i africans, la majoria dels quals acabaven d’accedir a la independència, es van reunir en una conferència a Bandung, Indonèsia, per defensar interessos comuns respecte a la sobirania nacional, la descolonització, el antiimperialisme i el desenvolupament econòmic. La conferència internacional per establir noves aliances geopolítiques representava al 54% de la població mundial d’aquest moment i va marcar un punt d’inflexió en l’ordre polític postcolonial. D’aquesta trobada va emergir el MNOAL, format per nacions que compartien aquella ideologia i evitaven la bipolaritat de la Guerra Freda, i també el terme «Tercer Món».

Aprendre sobre el nostre llegat històric al MACBA

Als amants de la història potser no cal convèncer-los per visitar l’exposició, tot i que val a dir, Territorios Indefinidos és una molt bona oportunitat per entendre què comporten els processos colonials i postcolonials pel que fa a qüestions d’identitat, cultura, història i temps. I això es envolta molt més del que pensem: és el nostre llegat històric! I on millor que al MACBA per copsar-ho? ?

L’exposició compta amb 16 artistes de llocs molt diferents; d’entre ells Lothar Baumgarten i Maria Thereza Alves, que analitzen les polítiques repressives en l’àmbit lingüístic, en especial en la denominació de llocs i coses i demostren com les forces imperials i colonials van utilitzar el canvi de noms com a estratègia de control i possessió.This is Not an Apricot (2009), d’Alves, il·lustra vint tipus diferents de fruits indígenes que l’artista va trobar en un mercat de l’Amazones, als quals el venedor es referia amb una única paraula: albercocs. Els seus noms originals han quedat relegats a l’oblit després de dècades d’imperialisme lingüístic, que es perllonga fins a l’actualitat.

Interessant, oi? Doncs visiteu l’exposició!

FITXA TÈCNICA

Què Exposició: Territorios Indefinidos. Perspectivas sobre el legado colonial
Quan? Fins el 20 d’octubre 2019
On? Museu d’Art Contemporani de Barcelona
Quant? Fins a 11€. Hi ha dies d’entrada gratuïta. Preu a consultar.

L’accés és gratuït fins els 14 anys.

Com? L’accés és per a totes les edats.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -