Quatre joves de Liverpool van revolucionar la música rock i es van convertir en un fenomen mundial
Aquest any 2020 es compleixen 50 anys de la separació de The Beatles, una banda anglesa de pop-rock que va fer història en la dècada de 1960.
Des dels seus primers èxits de 1963 fins a la dissolució de la banda el 1970 van passar només set anys, durant els quals van gravar més de 200 cançons i van llançar 13 discos d’estudi. Els seus àlbums han venut més de 600 milions de còpies arreu del món.
Ens submergim en la història de la banda a partir d’algunes anècdotes i curiositats.
Un grup amb molts noms
El grup que va donar origen a The Beatles va ser The Quarrymen, una banda que John Lennon havia muntat amb els seus companys d’escola l’any 1956, quan tenia 16 anys. Entre 1957 i 1958 s’hi van sumar Paul McCartney i George Harrison.
El nom va anar canviant per altres propostes com Johnny and the Moondogs. El 1960, Lennon i Stuart Sutcliffe (que llavors era el baixista del grup) van començar a pensar un nom per al grup: van optar per The Beetles [Els Escarabats] com a homenatge al grup The Crickets [Els Grills] de Buddy Holly, un dels seus artistes favorits.
Finalment van substituir la “e” per una “a” per jugar amb la paraula beat, que en anglès significa “ritme” o “cop” i també era un gènere musical molt popular en aquella època a Anglaterra.
Pete Best: el Beatle que mai va ser
Ringo Starr va ser l’últim a incorporar-se al grup l’any 1962. Fins llavors, el bateria oficial de The Beatles va ser Pete Best.
La seva mare, Mona Best, era la propietària de The Casbah Coffee Club, un local de Liverpool on els Beatles van començar a tocar abans de donar el salt a The Cavern, el local on es van fer famosos a la seva ciutat.
Quan van començar a gravar el seu primer disc l’any 1962, el productor de la banda, George Martin, no estava satisfet amb la interpretació de Best i va convèncer el mànager del grup, en Brian Epstein, per substituir-lo. Lennon, McCartney i Harrison no s’hi van oposar.
Tal día como hoy en 1961 The Beatles daban su primer concierto en The Cavern con Pete Best a la batería. pic.twitter.com/OwJW9EwaCD
— El Quinto Beatle (@quintoBeatle_es) February 21, 2015
La ‘Beatlemania’ a Hamburg
La ciutat anglesa de Liverpool és el bressol dels Beatles, però el grup va créixer musicalment a Hamburg, Alemanya. Tot just tenien 20 anys i era el seu primer viatge a l’estranger.
Van viatjar-hi cinc vegades entre 1960 i 1962, i en cada ocasió van tocar-hi durant diverses setmanes en diferents locals de la ciutat.
La primera vegada van participar en una mena de marató musical que oferia actuacions les 24 hores del dia, sense parar. Per aguantar prenien preludin, un medicament que els mantenia desperts i eufòrics (actualment prohibit).
Beatles, Preludin, Hamburg, 1962. pic.twitter.com/FNwmPNORVX
— Luke Möhnen (@apintofplain) February 3, 2014
Un nou grup: la banda de Sgt. Pepper’s
Els concerts dels The Beatles reunien a desenes de milers de fans que corejaven les seves cançons a crits, gairebé no es podia ni sentir la seva música. Es van cansar d’actuar en directe i van decidir canviar el seu estil.
Paul McCartney va tenir la idea de crear un nou grup, el Sgt. Pepper ‘s Lonely Hearts Club Band [La banda del Club de Cors Solitaris del Sergent Pebre] que els serviria per experimentar amb una nova música i estètica: cabells llargs, vestits de colors, inspiració hippy. Aquest seria el nom del vuitè àlbum de la banda.
La portada consta d’un muntatge fotogràfic amb grans personatges de la història: els escriptors Oscar Wilde, Lewis Carroll o Edgar Allan Poe, el psicoanalista Sigmund Freud, l’actriu Marilyn Monroe, l’explorador David Livingstone, els còmics Laurel i Hardy...
Ells apareixien al centre, vestits amb unes casaques de colors brillants que representaven la nova identitat del grup. A l’esquerra, hi havia quatre figures de cera representant als antics Beatles, amb els seus vestits foscos i els seus pentinats semblants.
Un reto para iniciar la semana, todos conocemos esta íconica portada de Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club, pero ¿reconoces al menos 10 personajes de la imagen? pic.twitter.com/laqKK8nm7p
— Ocesa Colombia (@OcesaColombia) March 23, 2020
Yesterday, la cançó més versionada
Paul McCartney va compondre la música i la lletra de Yesterday per incloure el tema dins del disc Help! (1965), el cinquè àlbum de la banda.
Amb el temps, s’ha convertit en una de les cançons més simbòliques de The Beatles, encara que està interpretada només per McCartney cantant i tocant la guitarra, acompanyat per un quartet de cordes.
Segons el Llibre Guinness dels Rècords, és una de les cançons més versionada de la història de la música: hi ha més de 2.000 versions interpretades per artistes tan diversos com Elvis Presley, Frank Sinatra, Aretha Fraklin, Bob Dylan o Katy Perry.
https://www.youtube.com/watch?v=4mUXbHzjXV4&feature=emb_logo
Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.