El personatge creat per Hergé fa 90 anys amb desenes de títols de còmics, sèries i pel·lícules
El 10 de gener de 1929 es va publicar per primera vegada ‘Les Aventures de Tintín’, una historieta de còmic protagonitzada per un jove reporter que es diu Tintín i el seu gos Milú. Tots dos recorren el món investigant casos periodístics que combinen suspens, ciència-ficció i humor.
L’univers d’en Tintín va ser creat pel dibuixant belga Georges Remi (1907-1983), més conegut amb l’àlies d’Hergé, que és com es pronuncien les seves inicials en francès (“R” i “G”).
Les primera vinyetes van aparèixer dins Le Petit Vingtième, el suplement infantil del diari belga Le Vingtième Siècle. Les històries d’en Tintín es van publicar cada setmana en aquest diari fins al 9 de maig del 1940, quan les tropes alemanyes van envair Bèlgica durant la Segona Guerra Mundial (1940-1945).
Un día como hoy en 1929 se publicaba la primera página de "Tintín en el país de los soviets" en el periódico "Le Petit Vingtième". ¡Feliz cumpleaños, Tintín! #Tintin #Hergé pic.twitter.com/U3OFXUnr6W
— David Who (@DavidWho96) January 10, 2018
Les primeres històries d’en Tintín es van publicar en blanc i negre. Amb l’avenç de les tècniques d’impressió, Hergé va començar a dibuixar les seves històries en color i va acolorir tots els àlbums antics excepte el primer: Tintín al país dels soviets.
Existeixen 24 còmics d’en Tintín, encara que Hergé va morir abans de poder acabar l’últim: Tintín i l’Art-Alfa, una història que comença amb l’assassinat del propietari d’una galeria d’art i que tenia com a fil conductor el món de l’art modern.
Misteri, intriga i humor
Les Aventures de Tintín segueixen sempre un guió molt semblant. El protagonista investiga casos misteriosos guiat pel seu olfacte periodístic: el robatori d’un objecte molt valuós, la desaparició d’una persona, un antic mapa del tresor…
Com a periodista corresponsal que viatja per tot el món perseguint la notícia, l’acció se situa a diferents països i continents, des d’Àsia fins a Amèrica, passant per Àfrica i fins i tot la Lluna.
https://www.instagram.com/p/BSYNh1-BkoV/
A més, els títols retraten alguns dels grans temes d’actualitat de l’època, com la Revolució Russa de 1918, els enfrontaments que van provocar la Segona Guerra Mundial o la competició per liderar la carrera espacial.
En Tintín sempre va acompanyat del Milú, un fox terrier de color blanc, i compta amb l’ajuda dels seus amics: el capità Haddock, els detectius Dupond i Dupont i el professor Tornassol, que afegeixen el contrapunt còmic a cada història.
https://www.instagram.com/p/BOvAeTnjWqu/
Tintín-mania arreu del món
Amb el temps, en Tintín s’ha convertit en un personatge molt popular. Noranta anys després de la seva primera aparició, les històries d’en Tintín i el Milú s’han traduït a un centenar d’idiomes i han estat adaptades en sèries de televisió i pel·lícules.
A més a més, els personatges creats per Hergé s’han convertit en veritables objectes de col·leccionista, tant a través dels llibres com amb figuretes, calendaris, clauers, rellotges, samarretes…
En Tintín és un personatge molt estimat a Bèlgica, el país del seu creador. Molts dels escenaris dels còmics estan inspirats en llocs de debò de Brussel·les, on Hergé va viure i va treballar una bona part de la seva vida: el Palau Reial, el mercat d’antiguitats de la Place du Jeu de Balle, el teatre de La Monnaie…
Pertot arreu de la capital belga es poden trobar murals a les façanes d’edificis que representen algunes de les vinyetes més icòniques, a més d’estàtues d’en Tintín i el Milú a llocs públics.
En #Bruselas, los personajes de los #comics se asoman a la calle.#Brussels #TinTin #graffiti #art #streetart pic.twitter.com/kUsLr2MDZD
— Alberto Corts (@Concedecorts) September 21, 2016
De fet, molts dels grans dibuixants de còmic europeu són d’origen belga, com Maurice de Bevere (Morris), l’autor de Lucky Luke; Pierre Culliford (Peyo), creador dels Barrufets; o André Franquin, que va continuar la sèrie d’Espirú i Fantàstic creada pel francès Robert Velter (Rob-Vel).
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English