20 abril 2024
spot_img
20 abril 2024

La Tomatina: guerra de tomàquets

Una baralla entre veïns d’un petit poble de València ha acabo convertint-se en una gran festa a la qual acudeixen turistes de més de 100 països

Cada últim dimecres d’agost, el municipi valencià de Bunyol s’omple de tomàquet. Literalment!

Els veïns i cada vegada més visitants estrangers ocupen els carrers en una singular batalla, en la qual les armes són quilos i quilos de tomàquets que es llancen a discreció. És el que es coneix com La Tomatina.

Només l’any passat van participar en aquesta festa 22.000 persones de més de 100 nacionalitats diferents i es van llançar més de 160.000 quilos de tomàquets.

Una baralla entre veïns

Els orígens de la festa es remunten al 1945, justament l’últim dimecres d’agost d’aquest any. Uns joves passaven l’estona a la Plaça del Poble esperant la desfilada de gegants i capgrossos de les festes.

Per poder veure’ls millor, es van fer un buit dins de la comitiva de músics, però el seu ímpetu va fer que un participant caigués: pres de la ira, va començar a donar cops a tot el que trobava al seu pas.

Just allà mateix hi havia una parada de verdures i la multitud, enfadada, va començar a tirar-se tomàquets fins que els agents de policia locals van posar fi a l’altercat.

A l’any següent, els joves van repetir aquella batalla vegetal de forma voluntària, però aquesta vegada portant els tomàquets de casa. La policia va tractar d’impedir-ho, però ja havia nascut una tradició.

L’Enterrament del Tomàquet

La Tomatina va ser prohibida a principis dels 50 i una altra vegada cancel·lada al 1957. Com a protesta, els veïns de Bunyol van celebrar l’Enterrament del Tomàquet, passejant un taüt amb un gran tomàquet dins mentre una banda tocava música fúnebre.

Gràcies a aquesta curiosa protesta, les autoritats van permetre de nou la Tomatina i així la festa es va instaurar de forma oficial i definitiva.

No obstant això, La Tomatina no començaria a ser popular a la resta d’Espanya fins al 1983, gràcies a un reportatge que es va emetre a la televisió pública.

Tomàquets famosos a tot el món

L’any 2002, la celebració va ser declarada Festa d’Interès Turístic Internacional i, des d’aleshores, la popularitat de la Tomatina no ha parat de créixer.

El 2012, gairebé 50.000 persones van arribar a participar en la batalla de tomàquets. A l’any següent, l’Ajuntament va decidir limitar l’accés a 22.000 participants amb una entrada que costa 10 euros.

La seva popularitat supera fronteres i aquest any està previst que la Tomatina es retransmeti en directe a Corea del Sud per streaming i també a través de la televisió australiana. Països com Argentina, Colòmbia, Xina o Corea del Sud compta amb la seva pròpia versió de la Tomatina.

Com funciona la Tomatina

La Tomatina dura exactament una hora. Comença puntualment a les 11h, quan un coet anuncia l’inici de la batalla. Passada una hora, un altre coet indica que la guerra ha acabat.

L’Ajuntament proporciona els tomàquets per a la batalla, intentant que estiguin ben madurs. Però si algun està una mica verd, cal aixafar-ho abans de llançar-ho per no fer mal a ningú.

Per participar a la festa has de vestir-te amb roba vella (quedarà completament tenyida de vermell), amb un calçat que no rellisqui i ulleres per protegir-te els ulls de l’àcid del tomàquet i els cops.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -