18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Totes les arts en una

L’“art total” de l’escola Bauhaus va influir en disciplines com l’arquitectura, el disseny industrial o la dansa

L’escola Bauhaus va tenir una trajectòria curta però molt intensa. En tan sols 14 anys, entre 1919 i 1933, va aconseguir revolucionar el món del disseny amb els seus mètodes educatius i una visió molt peculiar de la funció de l’art i el disseny.

Alemanya va ser un dels països perdedors de la Primera Guerra Mundial (1914-1918). El govern alemany va haver de recuperar la seva economia i reconstruir el país, a més de compensar la resta de països d’acord amb les condicions de l’armistici.

Per aquest motiu era important adaptar el disseny i la tecnologia a les necessitats de la població. L’objectiu era fabricar productes senzills però de qualitat, que duressin molt de temps, per treure el màxim profit dels materials i la feina a les fàbriques.

Aquest principi de funcionalitat va ser el que va inspirar l’arquitecte alemany Walter Gropius per fundar l’Escola Bauhaus el 1919. Gropius volia unir art, disseny i tecnologia en diferents disciplines.

 

Arquitectura

Un dels principis de la Bauhaus era “la forma segueix la funció”. Per això, espais i edificis es dissenyaven pensant en la funció que tindrien: un habitatge, una escola, un teatre…

Els arquitectes utilitzen formes geomètriques bàsiques: quadrats, triangles, cercles… Línies rectes i circulars que contrastaven amb els estils arquitectònics anteriors i donaven un aire de modernitat.

A més, donaven molta importància als materials, per això no els amagaven: els pilars de metall o les bigues de fusta quedaven al descobert per mostrar la veritable essència de l’edifici.

https://www.instagram.com/p/BvWxpLBhr2j/?utm_source=ig_web_copy_link

A més a més de Walter Gropius, un altre dels arquitectes més destacats de la Bauhaus va ser Mies van der Rohe, que va dirigir l’escola durant els últims anys abans de l’ascens del partit nazi.

Amb Adolf Hitler en el poder, desenes d’arquitectes jueus seguidors de l’estil Bauhaus van emigrar a Israel. A Tel Aviv hi ha prop de 4.000 edificis d’estil Bauhaus.

 

https://www.instagram.com/p/BtkoHAghasL/?utm_source=ig_embed

 

Disseny industrial i de productes

La Bauhaus va crear les bases del disseny industrial i del disseny gràfic, dos conceptes que no existien fins llavors.

Els integrants de l’escola dissenyaven objectes amb formes i colors molt senzills, que tenien com a prioritat ser funcionals. D’acord amb l’estil Bauhaus, la utilitat era més important que l’estètica o la decoració.

Així i tot, els creadors de l’escola van aconseguir definir un estil únic i recognoscible que continua estant de moda avui dia.

https://www.instagram.com/p/BlrZNPfl_Za/?utm_source=ig_web_copy_link

A més a més, Gropius es va proposar recuperar els mètodes artesanals per fabricar els productes, perquè això aportava més qualitat a les peces. L’estil minimalista sempre hi predomina.

Herbert Bayer, un dels estudiants més destacats de la Bauhaus, va crear també una tipografia molt senzilla que se centrava en la forma bàsica de cada lletra, sense majúscules ni serifs (els traços decoratius que es dibuixen a l’extrem d’algunes lletres).

https://www.instagram.com/p/BuD29YxnJVN/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Art

El mètode educatiu de la Bauhaus acollia tota mena de disciplines artístiques: dibuix, escultura, fotografia, dansa, teatre

Per això, a més de ser una escola de disseny, la Bauhaus va inspirar tot un moviment artístic que es basava en les formes elementals i la pintura mural, més oberta i experimental que la pintura a l’oli tradicional.

Alguns dels artistes més destacats que van passar per l’escola van ser Paul Klee i Vassili Kandinski.

Els professors i estudiants de la Bauhaus creien en l’“art total” i experimentaven amb diverses disciplines alhora.

Així, les coreografies de dansa no jugaven només amb el moviment, sinó amb els colors i les formes del vestuari, mentre que la fotografia incorporava noves tècniques com els fotomuntatges, el collage, la superposició de negatius…

Les festes de la Bauhaus servien per cohesionar la comunitat educativa, professors i estudiants, però també per descobrir noves formes d’expressió i promoure la imaginació dels dissenyadors.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -