19 gener 2025
spot_img
19 gener 2025

Trencant estereotips

La Fundació Rafa Nadal ofereix recolzament a joves en risc d’exclusió social a través de l’educació i l’esport

Per Cristina Sala

A Espanya, quasi 1 de cada 3 menors de 18 anys es troba en risc d’exclusió social, segons dades de la Fundació Bertelsmann. Això significa que al voltant de dos milions i mig de nens, nenes i adolescents no tenen les mateixes oportunitats que la resta.

Però, què és l’exclusió social? Segons el Portal Europeu de la Joventut, las persones en risc d’exclusió són aquelles que “degut a la seva pobresa, oportunitats d’aprenentatge o per altres motius de discriminació es troben al marge de la societat, allunyant-los d’oportunitats de treball, educació i activitats de la comunitat”.

Existeixes moltes causes i formes de discriminació. Sovint associem aquest concepte a determinats estereotips, com immigrants o persones amb discapacitat, però la realitat és molt més diversa.

La falta d’oportunitats pot provocar que els més joves quedin al marge de la societat. (Fundació Rafa Nadal)

Treballant contra l’exclusió

La Fundació Rafa Nadal treballa en diversos projectes per combatre l’exclusió social dels més petits, oferint-los reforç acadèmic i activitats d’oci per a que tinguin les mateixes oportunitats de fer realitat els seus somnis.

Cada persona és única, té la seva pròpia personalitat i les seves pròpies circumstàncies vitals, per la qual cosa és molt difícil definir un perfil homogeni”, afirma l’Eunate Gómez, directora del Centre Fundació Rafa Nadal en Palma de Mallorca.

Aquest centre atén a més de 200 joves, d’entre 5 i 17 anys, que es troben en una situació de risc. La Fundació els proporciona reforç escolar, tallers, activitats esportives i altres serveis als que no podrien accedir pel seu compte.

L’objectiu no és només impedir l’abandonament escolar -que a Espanya afecta al 19% dels estudiants-, sinó millorar les condicions de vida d’aquests joves i de les seves famílies. Per això, les activitats del centre no es limiten en l’àmbit educatiu, sinó que també inclouen un treball psicològic i l’educació en valors a través de l’esport.

Per aconseguir-ho, intenten potenciar les aspiracions i aptituds de cada jove. “La nostra intervenció sempre té com a punt de partida totes les seves potencialitats, que són moltes”, explica l’Eunate Gómez, que insisteix en que cada cas és diferent.

Al cap i a la fi, es tracta de joves amb els mateixos somnis, metes i ganes de millorar que qualsevol altra persona. Pot ser ells ho tenen més difícil i, precisament per això, iniciatives com les de la Fundació Rafa Nadal els animen a no donar-se per vençuts.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -