24 abril 2024
spot_img
24 abril 2024

La trista història dels gulags

La novel·la ‘Arxipèlag Gulag’, d’Aleksandr Soljenitsin, explica les dures condicions dels camps de treball forçat de l’URSS

L’11 de desembre del 2018 seria el 100 aniversari d’Aleksandr Soljenitsin (1918-2008), un dels escriptors russos més influents del segle xx i guanyador del Premi Nobel de Literatura el 1970.

La seva obra més coneguda és Arxipèlag Gulag, en la qual explica el sistema de camps de treball forçat de la Unió Soviètica. Soljenitsin va estar reclòs en aquests camps de concentració durant vuit anys, abans de ser obligat a exiliar-se.

Vuit anys de treballs forçats

Aleksandr Soljenitsin va ser detingut el febrer de 1945, al final de la Segona Guerra Mundial, en la qual va servir com a oficial d’artilleria de l’exèrcit rus.

La policia el va arrestar després d’interceptar unes cartes privades en què criticava el dictador soviètic Josef Stalin per la seva forma de dirigir la guerra i suggeria la necessitat de crear una organització contrària al règim.

Va ser acusat de propaganda antisoviètica, traslladat a la presó de Lubianka a Moscou, interrogat i condemnat a vuit anys de treballs forçats. A més, va ser sentenciat al desterrament perpetu per antiestalinista.

Soljenitsin s’havia graduat en matemàtiques i física abans de la guerra. Gràcies a això, després de passar els primers anys de la seva condemna en diversos gulags, va ser traslladat a un centre especial d’investigació científica.

Al final de la seva condemna, els seus coneixements científics li van salvar la vida per segon cop, quan va ser enviat a l’exili forçat al Kazakhstan. Allà li van permetre treballar com a professor de matemàtiques en una escola de primària.

Passió literària d’amagat

Durant tots aquests anys, Soljenitsin no va deixar mai d’escriure. Ho feia en secret, fins i tot quan va quedar en llibertat, per por que les autoritats el descobrissin i tornessin a detenir-lo.

“Fins el 1961 estava convençut que no veuria impresa mai ni una sola línia meva en la meva vida¨, assegurava l’autor. Però el 1962 va aconseguir publicar la novel·la Un dia en la vida d’Ivan Denísovitx, en la qual descrivia les condicions dels presos als gulags.

https://www.instagram.com/p/BZNIABdFZTp/?utm_source=ig_embed

La novel·la va ser molt polèmica, tant dins com fora de l’URSS, ja que era la primera obra d’un escriptor rus publicada durant l’era soviètica que tractava temes polítics des d’un punt de vista crític.

Després de la seva publicació, les autoritats soviètiques van tornar a augmentar la repressió i l’escriptor es va veure forçat a reprendre l’escriptura clandestina.

L’obra de la seva vida: Arxipèlag Gulag 

Entre 1958 i 1967, Soljenitsin va escriure la seva obra més coneguda: Arxipèlag Gulag. S’hi explica el sistema d’institucions penals de l’URSS a partir de la pròpia experiència de l’autor i del testimoniatge de més de 250 presoners.

Així que va tenir enllestit el manuscrit dels tres volums que conformen el llibre, els va amagar a casa d’un amic a Estònia.

Però el 1973 els serveis secrets van descobrir part del text i Soljenitsin va ser expulsat del seu país. Les autoritats de l’URSS li van retirar la nacionalitat i li van prohibir tornar.

https://www.instagram.com/p/2nW7vcQChu/?utm_source=ig_embed

Com que ja no tenia sentit mantenir-lo amagat, el llibre es va publicar aquell mateix any a París i es va convertir en una de les obres més destacades de la història del segle xx.

A dia d’avui s’ha traduït a 35 idiomes i se n’han venut més de 30 milions de còpies a tot el món.

Després de ser expulsat de l’URSS, Soljenitsin es va traslladar a Suïssa i més tard als Estats Units. No va tornar al seu país natal fins el 1994, després de la caiguda del règim soviètic.

 

 

Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -