9 octubre 2024
spot_img
9 octubre 2024

Donald Trump contra la ciència

La comunitat científica d’Estats Units pateix les crítiques i el menyspreu constants del president

L’arribada del Donald Trump a la presidència d’Estats Units ha tingut un gran impacte en àmbits com els conflictes internacionals o la immigració, però també ha afectat altres sectors no tan mediàtics, com la recerca científica.

En aquest últim any, els investigadors i científics d’Estats Units han vist com el seu president desmereixia la ciència, negava el canvi climàtic i intentava retallar les inversions destinades a la recerca.

La lluita contra el canvi climàtic, abandonada 

Trump és conegut pel seu discurs negacionista: s’oposa a la idea que els humans siguin responsables de l’escalfament global i no creu que els països hagin de treballar per reduir la contaminació.

Estats Units és el segon país que més contamina del món. (iStock)

Al maig de l’any passat, el president va anunciar la retirada d’Estats Units dels Acords de París, un compromís signat per 195 països per reduir les emissions de gasos contaminants.

Aquesta decisió és especialment greu, ja que Estats Units és el segon país més contaminant del món, després de Xina, i les emissions nord-americanes tenen un gran impacte a l’escalfament del planeta. 

A més, el president nord-americà ha legislat en favor d’empreses dedicades a la mineria i a l’extracció de gas i petroli. Amb les seves lleis ha deixat desprotegides extenses zones que formaven part de parcs naturals.

Inversió en recerca

Als pocs mesos de convertir-se en president, Trump va presentar la seva proposta de pressupost per 2018, el document que detalla en què es va a gastar els diners públics.

La proposta va activar totes les alarmes: Trump pretenia retallar en milers de milions de dòlars el pressupost d’investigació, començant per les partides destinades a l’Institut Nacional de Salut i la Fundació Nacional de Ciència, dos dels principals centres de recerca.

Aquestes retallades afectarien a tot tipus d’investigació, com per exemple estudis sobre malalties infeccioses, els efectes del canvi climàtic sobre la salut o com millorar l’eficiència d’energies renovables.

Encara que finalment el Congrés i el Senat no ho van aprovar, aquesta proposta revela que la recerca científica no és una prioritat per Trump.

Tornar a la Lluna

Trump també ha capgirat l’agenda de la NASA i ha decidit reprendre les missions tripulades a la Lluna després de 45 anys, segons va anunciar al desembre per a sorpresa de molts.

Des de l’administració Obama, el programa de la NASA s’havia centrat en el desenvolupament d’una missió espacial per portar a humans a Mart en els propers vint anys. Ara el president republicà retirarà una part del pressupost d’aquesta missió per dedicar-lo a enviar astronautes a la Lluna.

Alguns experts creuen que la decisió respon a interessos polítics i no científics, per competir amb països com Xina, Índia, Rússia o Japó que volen plantar la seva bandera al satèl·lit en els propers anys.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -