21 novembre 2024
spot_img
21 novembre 2024

Tutorial: Com fer un podcast?

El podcast és un contingut en format radiofònic que no s’emet en directe sinó que es puja a la xarxa i els usuaris el poden escoltar en qualsevol moment. Aquest format s’ha convertit en un fenomen a l’alça i cada cop són més els periodistes o professionals de la comunicació que decideixen enregsitrar un programa o un contingut en format radiofònic.

PLANIFICACIÓ

Per començar a preparar un podcast hem de planificar i preparar molt bé tot el que necessitarem. El procés de preparació és el mateix que seguim per fer una notícia, un article d’opinió o una entrevista. Ens hem de documentar, preparar el que volem explicar al text i organitzar els temes (en una notícia), les idees o arguments (en un article d’opinió) i la temàtica de les diferents preguntes (en una entrevista).

Un cop ho tinguem preparat i redactat preparem els materials que necessitarem. En aquest cas només necessitem un telèfon mòbil per fer l’enregistrament de l’àudio. Si teniu l’equip MOJO podeu utilitzar el micròfon per enregistrar l’àudio en millor qualitat. Recordeu anar-vos passant el micròfon o el telèfon mòbil i apropar-vos-el en cada intervenció perquè la vostra veu es pugui escoltar de manera clara i diàfana. 

Recordeu fer les gravacions en una sala adequada, on no hi hagi sons que molestin i que no sigui molt gran com per generar eco o reverberació. Si disposeu d’un equip radiofònic o un petit estudi de ràdio, millor.

Si decidiu gravar-ho amb un telèfon mòbil podeu utilitzar qualsevol app per enregistrar la veu tot i que n’hi ha algunes de més específiques i gratuïtes per enregistrar els vostres podcasts. Una de les més recomanades és Anchor, que actualment pertany a Spotify. És un servei perfecte per introduir-se en aquest entorn, ja que és una eina molt senzilla i intuïtiva a través de la qual pots fer tot el procés per crear el teu podcast desde el mòbil: gravar, editar i publicar. La mateixa aplicació et permet publicar el resultat final a les plataformes d’Anchor o Spotify, el què ens permetrà després compartir aquest contingut a la nostra revista. Està disponible per Apple i Android.

També tenim altres aplicacions per gravar el nostre àudio a través d’un ordinador o de forma telemàtica com Discord, Google Meet o Skype.

PRODUCCIÓ

Com fer una notícia en format podcast?

Una notícia en format podcast no es diferencia molt d’una notícia en format escrit. El més important és començar explicant el més important del fet i, a continuació, anar explicant la resta de la informació seguint l’estructura de la piràmide invertida de més important a menys.

Si podem afegir alguna declaració o les paraules d’alguna persona que hem entrevistat, molt millor. En ràdio en diem ‘tall de veu’. És important que abans de posar aquest tall de veu presentem a la persona que parlarà perquè l’oient pugui identificar qui és aquesta nova veu. “Ho explica, en parla, dóna la seva opinió…” i a continuació direm el nom i qui és (veí, exalumne, professora…).

És important fer servir un to de veu enèrgic però parlant a poc a poc i articulant molt bé les paraules, obrint molt la boca, com si les masteguéssim. És important que la veu sigui clara i entenedora.

També és important ser breus, ja que en ràdio, una mateixa veu parlant molta estona es pot fer avorrida. Cal resumir la informació i concentrar el més destacat a l’hora d’explicar-ho. També podem fer la notícia entre dues persones. Amb dues veus serà més dinàmic!

Com fer un butlletí informatiu?

Cada hora en punt totes les ràdios fan el que en diuen “el butlletí informatiu”, un recull de notícies que expliquen l’última hora del que està passant al món.

Per preparar un butlletí informatiu simplement heu de redactar les diferents notícies que voleu explicar, escollir els talls de veu que hi voleu posar i, si voleu, buscar una sintonia per començar.

Heu d’escollir qui seran els encarregats de parlar i explicar les notícies. Pot haver-hi una persona encarregada de presentar i conduir el butlletí i diferents redactors llegint les diferents notícies.

Al començament el presentador ha de dir “Bon dia”, el dia i hora actual i el seu nom. Per exemple: “Bon dia, són les 8 del matí del divendres 21 de gener. Us parla en Manel, de RED Report”. 

A continuació podeu anar llegint les notícies seguint el format de notícia radiofònica que hem explicat abans. El presentador pot llegir el titular de cada una de les notícies i passar la paraula al redactor o redactora. “El centre inaugura el nou menjador escolar. Ens ho explica Lali Bueno” i la Lali Bueno s’encarrega d’explicar tota la notícia.

El butlletí informatiu segueix una estructura molt similar a la de la revista. Podem separar les notícies per seccions: Vida, Cultura, Esports… i el temps! Al butlletí informatiu no hi pot faltar una previsió del temps per les properes hores! 

Teniu dubtes? Fixeu-vos en aquest exemple: À Punt Ràdio – Primer butlletí informatiu.

Com fer un article d’opinió en format podcast

Tots els programes de ràdio tenen espais d’opinió on col·laboradors o periodistes donen la seva opinió sobre un tema en una gravació que dura entre 1 i 3 minuts. L’estructura és similar al d’un article d’opinió que podem fer en format escrit.

Primer, hem de presentar el tema a través d’alguna anècdota o d’una informació interessant. A continuació donem els nostres arguments per defensar la nostra opinió. 

Aquests arguments es poden basar en informació o dades reals que podem citar perquè la nostra opinió estigui ben argumentada. 

Finalment, hem de concloure amb alguna frase que ens serveixi de conclusió final.

Teniu dubtes? Fixeu-vos en aquest exemple: La opinión de Carles Francino | La gran cacería – La Ventana – Podcast en iVoox

Com fer una entrevista en format podcast?

L’entrevista radiofònica és el gènere que té una estructura més clara. Segueix una estructura molt similar a la de l’entrevista en format escrit però aquí, a diferència de les entrevistes publicades a revistes o diaris, hem de saludar i acomiadar a l’entrevistat.

Recordeu que en el format radiofònic, cada vegada que sentim una nova veu l’hem de presentar. Per tant, abans de començar l’entrevista hem de saludar, dir el nostre nom. A continuació direm el nom i el càrrec de la persona i la saludarem. Podem fer una breu introducció per explicar qui és, a què es dedica o per què l’entrevistem. Un cop fet això comencem amb les preguntes. 

Recordeu que és important organitzar les preguntes per diferents blocs temàtics.

POST-PRODUCCIÓ

Com editar un podcast?

Un cop hem gravat el nostre àudio, si volem editar ho podem fer des del mateix mòbil o a través d’un ordinador. Avui en dia hi ha una infinitat d’apps i programes lliures que et permeten editar un àudio i fins i tot publicar-lo a plataformes específiques.

Si hem gravat el nostre àudio a través d’Anchor podem crear diferents segments i editar-lo des de la mateixa app. La mateixa aplicació et permet publicar el resultat final a les plataformes d’Anchor o Spotify, el que ens permetrà després compartir aquest contingut a la nostra revista.

Si hem enregistrat el nostre àudio a través d’un ordinador podem editar-ho a través d’algun programar-hi d’edició lliure com Audacity o el propi programari de Windows (l’aplicació de Fotos) o Mac (iMovie).

On publicar-ho?

Com hem dit, la pròpia app d’Anchor ens permet publicar el resultat final a la seva plataforma pròpia a Spotify. En qualsevol dels dos casos podem reproduir i compartir el resultat final a la revista i per les xarxes socials.

Si ho hem fet a través d’un ordinador podem utilitzar la plataforma de iVoox.

Com publicar-ho a la revista?

Per compartir-ho a la revista, simplement copiant l’enllaç s’hauria de generar automàticament la caixa amb el reproductor. En el cas que no es generi, en lloc de copiar l’enllaç del àudio caldria seleccionar l’opció d’incrustar un codi i, en el WordPress de la revista, seleccionar el bloc “HTML personalizado” i enganxar allí el codi.

Recordeu que igualment heu de completar els ítems bàsics de la vostra entrada com és el titular, el subtítol, la firma i una breu entradeta. També cal afegir una categoria, una imatge destacada, les etiquetes i els autors.

Ja teniu el vostre podcast a punt per publicar!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -