18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Un cercador per a cada cas

A internet existeixen desenes de cercadors, alguns especialitzats per idioma, regió o temàtica

 

Google és el cercador més utilitzat d’internet, però en la immensitat del ciberespai hi ha moltes altres opcions per buscar i trobar informació.

Els primers motors de cerca van aparèixer a principi de la dècada de 1990: la majoria eren projectes d’investigació desenvolupats per equips informàtics de grans universitats.

El primer cercador de la història d’internet va ser Wandex, creat el 1993 per un equip d’investigadors de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT). Wandex no el van crear per ser un cercador, sinó que pretenia ser un recurs acadèmic per mesurar la grandària d’internet i totes les pàgines web que contenia.

Els anys posteriors es va produir un boom de cercadors i van sorgir altres motors de cerca com WebCrawler, Lycos, Aliweb, Altavista, Excite… La tecnologia va evolucionar i, en lloc de filtrar les pàgines per les paraules de la URL, els algoritmes analitzaven paraules clau dins de la web i eren més precisos.

El 1995, dos estudiants de Stanford van començar a treballar en un nou sistema que revolucionaria les cerques a internet: Sergey Brin i Larry Page van crear Google com un projecte universitari i van instal·lar la seva primera oficina en un garatge.

En aquella època també van sorgir altres cercadors molt populars como Yahoo!, AOL o Bing. Amb el temps, Google es va imposar gràcies a la qualitat dels seus algoritmes de cerca, que s’actualitzen constantment.

Els algoritmes de Google utilitzen les dades de navegació dels internautes per ordenar els resultats d’acord amb les teves preferències: tenen en compte quins assumptes o temàtiques són més populars (sobre quins temes es fan més cerques), quantes visites té una pàgina, quant de temps s’estan els usuaris en una pàgina…

 

Alternatives a Google

Avui, es calcula que més de la meitat dels internautes del món fan servir Google. Tot i així, continuen existint alternatives.

De la primera generació de cercadors creats durant els anys 90 encara sobreviuen Bing (el cercador oficial de Microsoft), Yahoo!, Ask.com, Lycos o AOL.

Els últims anys n’han aparegut d’altres que s’han especialitzat per poder competir amb Google. Per exemple, a la Xina hi ha Baidu, un cercador restringit que compleix la censura del govern xinès a internet.

Dogpile és un cercador que no utilitza la seva pròpia base de dades sinó que selecciona la informació des d’altres cercadors com Google o Yahoo. Fent-ho així, la quantitat d’informació analitzada és més gran.

Kiddle és un cercador pensat per als més petits, que filtra les pàgines amb contingut explícit o poc fiable. Tot el contrari que Gibiru, un cercador web que mostra les pàgines habitualment censurades per la resta de motors de cerca.

Si la teva prioritat és el medi ambient, Ecosia és el teu cercador: els servidors funcionen amb energia de fonts renovables i destinen gran part dels ingressos publicitaris a projectes de reforestació.

Arran de la polèmica que afecta algunes empreses d’internet, acusades d’utilitzar la informació personal dels internautes sense el seu permís, cada vegada hi ha més cercadors que es comprometen a respectar la privacitat dels usuaris.

DuckDuckGo és “el cercador que no rastreja”. Aquest cercador no guarda les dades de les cerques i bloqueja les aplicacions externes que intenten rastrejar la ubicació del dispositiu (com passa amb Google).

YaCy és un motor de cerca on no hi ha un servidor central, sinó que són els usuaris mateix els qui creen el registre de pàgines de forma col·laborativa. I Searx és un altre cercador que no guarda informació dels usuaris, no té publicitat ni seguiment.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -