El 14 de març se celebra el Dia Internacional de les Matemàtiques, una jornada per aprendre i descobrir l’apassionant món dels nombres
El 2019 l’Organització de les Nacions Unides per l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) va declarar el 14 de març com el Dia Internacional de les Matemàtiques. A molts països ja se celebrava com el Dia del Nombre Pi, un dels nombres més famosos i utilitzats en matemàtiques, que arrodonit a dos decimals és 3,14 i coincideix amb el format d’aquesta data al món anglosaxó (3/14).
Les matemàtiques juguen un paper crucial a l’hora de trobar solucions per als reptes actuals com el canvi climàtic, el desenvolupament sostenible o la intel·ligència artificial. Per aquest motiu, els programes de la UNESCO pretenen donar un nou impuls a la divulgació d’aquesta ciència. També es vol promoure l’ensenyament d’aquesta disciplina a les regions més desfavorides, com el continent africà, a més d’aportar una visió que afavoreixi la igualtat de gènere i descobrir les aportacions matemàtiques de totes les civilitzacions al llarg de la història.
En aquest marc, des de diferents països i organitzacions cada any es proposa un tema amb la finalitat d’ensenyar el món de les matemàtiques de forma didàctica i entretinguda. Es presenten activitats que ajuden a estimular els més petits i es posen en marxa projectes innovadors per als estudiants més grans (fins i tot per al personal docent), des de les escoles fins a les universitats.
#MathematicsDay #IDM #IDM314
Hoy se celebra por primera vez en la historia el #DíaInternacionaldelasMatemáticas. Proclamado por la Conferencia General de la UNESCO con el fin de generar mayor conciencia mundial y el fortalecimiento de la enseñanza de las ciencias matemáticas… pic.twitter.com/BKiZgJZNPg— FIQ-UNL (@FIQUNL) March 14, 2020
La importància de les matemàtiques
Les matemàtiques son una ciència que estudia les relacions i propietats dels cossos abstractes, com els nombres o les figures geomètriques. A diferència de les ciències que es basen en experiments com la física, la química o la biologia, les matemàtiques es basen en deduccions i raonaments lògics.
Avui en dia tota ciència o enginyeria té els seus fonaments en les matemàtiques. Les noves teories i descobriments matemàtics han contribuït al desenvolupament de moltes ciències, tant en l’àmbit de les noves tecnologies com en el de les finances.
Malgrat que gran part del públic pugui veure-les injustament com avorrides o inútils, la veritat és que han permès que l’ésser humà progressi en molts aspectes de la seva vida diària. En aquest sentit, les matemàtiques podrien definir–se com un idioma comú a tot el planeta i, per tant, formen part del patrimoni cultural de la humanitat.
2021: Matemàtiques per un món millor
La primera edició del Dia Mundial de les Matemàtiques va tenir lloc el 2020 i es va titular: Les matemàtiques són a tot arreu. L’objectiu era demostrar a la població la importància de les matemàtiques en la nostra vida diària.
Aquest 2021 el tema serà Matemàtiques per un món millor. Amb aquest missatge es vol donar a conèixer la capacitat de les matemàtiques per millorar la qualitat de vida de les persones, destacant el seu paper en la lluita contra les pandèmies com la covid-19. A la seva pàgina oficial, els organitzadors del Dia de les Matemàtiques expliquen de forma molt visual les diferents maneres en les quals les matemàtiques poden ajudar–nos a comprendre el món i millorar el nostre benestar.
Aquest any no hi haurà activitats presencials per culpa de la pandèmia, però des de l’organització s’anima a participar a través d’iniciatives com el desafiament de pòsters: un repte obert a qualsevol persona per representar com les matemàtiques poden ajudar–nos a millorar el món. Recorda que no pots utilitzar paraules, només objectes matemàtics com nombres, fórmules, figures geomètriques…
Fonts: Wiris, UNESCO, IDM