16 juny 2024
spot_img
16 juny 2024

Un país, moltes nacions

En un estat plurinacional, persones amb diferents cultures i orígens comparteixen un mateix govern

Al debat del referèndum per la independència de Catalunya s’han pogut escoltar diverses propostes sobre com afrontar aquesta situació. Una d’aquestes és la de l’estat plurinacional. Per entendre aquest concepte, abans hem de preguntar-nos: què entenem per nació?

Una nació és un grup de persones d’una mateixa ètnia que comparteixen vincles històrics i culturals. Les persones amb una consciència nacional se senten part d’un mateix poble o grup, se senten vinculades per certes característiques comunes. Generalment, les nacions també comparteixen territori geogràfic i idioma.

Així doncs, en un estat plurinacional, les persones que conviuen en aquest territori formen part de diferents nacions. És a dir, diverses nacions conviuen sota una mateixa autoritat. La convivència és possible respectant i reconeixent les diferències culturals, ètniques, idiomàtiques i d’història.

Existeixen els estats plurinacionals?

A tot el món existeixen diversos països que es reconeixen ells mateixos com a estats plurinacionals. Bolívia, per exemple, reconeix la coexistència de diverses nacions a la seva constitució.

No tots els bolivians i bolivianes comparteixen història, cultura, ètnia i idioma comú. A Bolívia hi convivien ètnies com els tiwanaku, la cultura dels turons o els moxo.

Bolívia és un ‘estat plurinacional’ on conviuen diferents nacions sota una mateixa autoritat (Wikipedia)

La invasió externa dels inques o els espanyols va portar persones noves amb un idioma, cultura i història diferents. Com a resultat, a dia d’avui, Bolívia és un país molt divers.

Espanya: un estat plurinacional?

A Espanya existeix una gran diversitat històrica, lingüística i cultural dins dels seus territoris: el castellà és l’idioma oficial a tot l’estat, però a més en algunes comunitats autònomes existeixen llengües cooficials com el català, l’aranès, el gallec o l’eusquera.

Algunes persones d’aquestes regions senten que no comparteixen la mateixa història i cultura que el centre del territori espanyol. L’idioma, la cultura i les tradicions són diferents. Per això, s’identifiquen com a part d’un territori concret i no de tot el territori espanyol.


A Espanya hi ha persones que se senten espanyoles i altres que s’identifiquen millor amb la comunitat autònoma on viuen (Dani Duch)

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -