15 novembre 2024
spot_img
15 novembre 2024

Un projecte sobre la percepció del temps, Premi LCI Barcelona al Millor Treball de Recerca

El treball és obra de l’estudiant Jordina Castante, de l’Escola Daina Isard d’Olesa de Montserrat

Per Judith Vives

Un projecte que explora la percepció que tenen les persones del temps des de múltiples perspectives ha estat el guanyador del Premi LCI Barcelona al Millor Treball de Recerca. El treball, titulat Amnèsia, és obra de l’estudiant Jordina Cascante, de l’Escola Daina Isard d’Olesa de Montserrat.

La guanyadora del premi, juntament amb els treballs finalistes, s’ha donat a conèixer en un acte celebrat a la seu de LCI Barcelona. L’acte ha comptat amb la presència de Silvia Viudas, directora general de LCI Barcelona, ​​i de Rubén Monmany, director acadèmic, a més dels membres del jurat d’aquesta edició.

LCI Barcelona organitza des de fa cinc anys el Premi al Millor Treball de Recerca amb l’objectiu de donar valor als estudis i professions vinculades al disseny i la creativitat, a més de promoure aquestes vocacions i fomentar el talent dels estudiants. “Volem premiar els joves amb talent i animar-los perquè segueixin desenvolupant-lo”, ha declarat Viudas.

80 projectes presentats a la 5a edició

La directora general de LCI Barcelona també ha destacat que en aquesta edició s’han presentat un total de 80 projectes procedents de diferents centres públics, privats i concertats de Catalunya.

Per la seva banda, Rubén Monmany ha destacat que tots els projectes tenen en comú que toquen temàtiques properes a la societat i que “trenquen les fronteres entre diferents disciplines”.

Alberto Benito, finalista amb Un viatge introspectiu. L’expressió artística a l’autoretrat’

És el cas del projecte guanyador, però també dels treballs finalistes: Un viatge introspectiu. L’expressió artística a l’autoretrat, d’Alberto Benito, alumne de l’Institut Santiago Sobrequés i Vidal de Girona; i de La cara oculta de la indústria de la moda, Marta Guerrero, Iris Palacios i Júlia García, EASD Llotja de Sant Andreu (Barcelona).

Marta Guerrero, Iris Palacios i Júlia García, finalistes amb ‘La cara oculta de la indústria de la moda’

Una reflexió sobre el temps

El projecte guanyador, Amnèsia, és una exposició museística i performativa sobre la percepció humana del temps. La investigació de Jordina Cascante s’ha centrat en entendre què és el temps a través d’una anàlisi dels conceptes de passat, present i futur.

El jurat del Premi LCI Barcelona ha destacat la complexitat de la investigació i l’originalitat del concepte, que s’aborda des d’una perspectiva transversal i molt creativa. “Valorem que la investigació s’hagi formalitzat i convertit en una experiència real de cara a poder validar la tesi plantejada. Així mateix, la felicitem per la impecable presentació que acaba de reforçar les idees plantejades”, assenyala el veredicte.

Jordina Castante, guanyadora amb el treball titulat ‘Amnèsia’.

La mateixa Jordina Cascante ha estat l’encarregada de presentar el projecte durant el lliurament del premi. Segons ha explicat, la idea va sorgir en preguntar-se què entén cada persona sobre el concepte de temps: “Em vaig adonar que la percepció és subjectiva”, ha explicat. A partir d’aquí, va desenvolupar una investigació i va buscar la manera de plasmar les seves idees “en un format que s’entengués”.

Per fer-ho, va planejar una exposició que es va instal·lar en un teatre d’Olesa de Montserrat. La idea es divideix en tres blocs inspirats en la ciència, la filosofia i l’art a partir d’obres d’Albert Einstein, Emmanuel Kant i Salvador Dalí. Gràcies a aquestes obres, Cascante va extreure una sèrie de conclusions que després va plasmar en una exposició que segueix un recorregut circular i que juga amb la intensitat lumínica per representar el pas del temps i les hores del dia.

A cadascuna de les intervencions, plasma la idea dels records del passat, la fugacitat del present i la incertesa del temps futur. A cada espai, els visitants poden interactuar amb la instal·lació. Cascante també va crear tota una identitat gràfica per a la seva exposició i va elaborar un catàleg que recull els conceptes i les idees del seu projecte.

La guanyadora del premi s’ha endut un Apple iMac de 27 polzades i un Apple iPad Air, mentre que el centre escolar ha obtingut un lot de llibres de l’Editorial Gustavo Gili valorat en 200 euros. Els dos projectes finalistes han guanyat una càmera Polaroid per a cada estudiant.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -