7 desembre 2023
spot_img
7 desembre 2023

Un viatge singular

El Zoo de Barcelona ofereix diferents propostes per a conscienciar sobre la importància dels ocells migratoris

Per Mariona Coiduras

Has vist alguna vegada un esbart d’ocells volant al cel? És un dels molts espectacles de la natura que deixen bocabadat a qualsevol.

Per desgràcia, el canvi climàtic està afectant els moviments migratoris dels ocells. T’agradaria saber més sobre aquests animals? No deixis de llegir!

 

Ocells viatgers

Algunes espècies animals viatgen durant l’any per a aprofitar les condicions climatològiques dels llocs que visiten. D’aquesta manera s’asseguren que tindran prou aliment durant el període de reproducció. Aquest fenomen es diu migració.

Més de la meitat de les 10.000 espècies d’ocells del nostre planeta migren. Algunes espècies realitzen viatges realment increïbles: les grues i les oques, per exemple, travessen la serralada de l’Himàlaia a més de 7.000 metres d’altura.

 

Tota una aventura

Per a aquesta aventura, els ocells han de preparar-se bé. Per això emmagatzemen greix al cos: cremant-lo obtenen energia per volar i a més viatgen més lleugers (ja que el greix pesa menys que l’aliment a l’estómac).

El propi cos dels ocells els impulsa a viatjar, els indica el lloc on haurien d’anar i el temps que haurien d’invertir.

Pel que fa a l’orientació, els ocells porten el GPS incorporat. El Sol i les estrelles poden ser els seus grans aliats i fins i tot el seu olfacte pot ajudar-los durant la travessia.

Els ocells més veterans reconeixen els elements geogràfics del camí i són capaços d’emmagatzemar informació per a futurs viatges.

Durant la ruta migratòria, els llocs prop de la costa es converteixen en espais segurs on recalar, com és el cas dels parcs urbans o el Zoo de Barcelona.

El canvi climàtic

L’estudi i seguiment de la migració aporta informació molt valuosa sobre els canvis que es produeixen en el medi ambient, com el canvi climàtic.

Segons un estudi recent de la revista Ecological Indicators actualment els ocells migratoris europeus i els que habiten a Amèrica del Nord comencen les migracions primaverals una setmana abans en comparació amb fa mig segle.

El canvi climàtic també provoca l’explosió demogràfica avançada d’alguns insectes, quelcom que afecta negativament als ocells perquè quan arriben a la seva destinació no troben menjar.

 

Dia Mundial dels Ocells Migratoris

Cada 10 de maig se celebra el Dia Mundial de les Aus Migratòries (WMDB) amb la finalitat de conscienciar i ressaltar la importància de la conservació dels ocells.

Dins d’aquesta iniciativa, el Zoo de Barcelona ha organitzat per al dissabte una activitat de 4 sessions perquè els participants descobreixin els perills que amenacen aquests ocells a través de jocs i manualitats. A més, durant l’any el Zoo també organitza activitats en col·laboració amb l’Institut Català d’Ornitologia.

T’agradaria aprendre més sobre les migracions? No deixis que t’ho expliquem, el Zoo t’està esperant!

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -