18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Una radiografia del passat a través dels fòssils

El jaciment educatiu del Museo Nacional de Ciencias Naturales mostra el patrimoni paleontològic de Madrid i dels seus voltants

Per Laura Andrés Tallardà

La paleontologia reconstrueix el passat de la vida a la Terra a través dels fòssils. Gràcies a ells, podem fer una radiografia d’espècies que habitaven el planeta fa milions d’anys.

La paraula paleontologia es compon de tres arrels procedents del grec: palaios, que significa “antic”; ontos, que seria “l’ésser” o “allò que és”, i logos, que seria el “tractat” o la “raó”. És a dir, l’estudi d’allò que és antic.

Així, els paleontòlegs es dediquen a estudiar restes fòssils que poden tenir centenars de milers d’anys i després els situa en unes coordenades d’espai i temps.

Cada petit descobriment en paleontologia canvia molt les idees sobre l’evolució dels éssers vius. Per això, qualsevol detall pot marcar una gran diferència.

Les activitats educatives relacionades amb la paleontologia permeten fer més propera una disciplina desconeguda per a molts.

En aquest sentit, el Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN-CSIC) va presentar a l’octubre un jaciment paleontològic educatiu que conté 80 peces fòssils que mostren el patrimoni paleontològic de la Comunitat de Madrid i dels seus jaciments.

“El jaciment és un recurs educatiu essencial perquè els nostres visitants s’acostin d’una forma única al món de la paleontologia i, a més, coneguin la història dels fòssils de la Comunitat de Madrid”, assenyala Pilar López, vicedirectora de Comunicació i Cultura Científica del MNCN.

El jaciment ha estat desenvolupat per les doctores en paleontologia Adriana Oliver i Paloma López-Guerrero, en col·laboració amb el Laboratori de Morfometria Virtual del museu i sota l’assessorament científic de Jorge Morales, investigador del departament de Paleobiologia del MNCN.

El jaciment, que mesura 6,40×1,60 metres i està situat a l’aire lliure en la zona posterior del museu, té distribuïdes reproduccions de fòssils d’espècies del període Miocè Mitjà en diverses profunditats. El Miocè és una divisió de l’escala temporal geològica que va començar fa 23 milions d’anys i va acabar fa 5 milions d’anys.

 

Paleontòlegs per un dia

Els visitants que participin en les activitats del jaciment podran convertir-se en paleontòlegs per un dia.

Els participants reproduiran el treball de camp dels investigadors i realitzaran les tasques habituals de mostreig, neteja, excavació, extracció i estudi dels materials geològics que formen part d’un jaciment.

A més, comptaran amb totes les eines per aprendre la metodologia i el funcionament d’un equip de treball.

Els visitants reprodueixen el treball de camp en el jaciment educatiu. (MNCN)

 

Un tresor de la paleontologia mundial

Torrejón de Velasco és un petit poble del sud de Madrid, però fa 10 milions d’anys era un lloc poblat per grans mamífers i una densa cobertura vegetal.

Allí trobem el Cerro de los Batallones, un complet registre fòssil de la fauna que hi havia en la zona durant el Miocè.

Centenars de paleontòlegs, geòlegs i estudiants han analitzat aquest jaciment durant 25 anys i hi han trobat rinoceronts, tortugues gegants, girafes, hienes, cavalls, ocells rapaços…

Aquest exhaustiu treball aporta informació excepcional sobre espècies de mamífers que gairebé no es coneixien en el registre fòssil mundial. S’han descobert noves espècies o completat les relacions de parentiu i el desenvolupament evolutiu de moltes altres.

Informació elaborada en col·laboració amb el MNCN

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -