18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Vaporfly, les sabatilles miraculoses de la discòrdia


Els nous models de Nike posen en dubte el límit entre l’aplicació de la tecnologia en el món de l’esport i el dopatge tecnològic

12 d’octubre de 2019, carrers de Vienna. L’atleta kenià Eliud Kipchoge aconsegueix per primera vegada a la història córrer una marató en menys de dues hores. Concretament, triga 1 hora, 59 minuts i 40 segons.

Les claus? Una dieta estricta, una llarga preparació, un recorregut especialment dissenyat, 41 companys fent de llebre i unes sabatilles sofisticades: les Vaporfly.

Les Vaporfly de Nike han revolucionat el món de l’atletisme els últims mesos. Aquest model incorpora una placa de fibra de carboni situada sobre una capa gruixuda d’escuma a la planta del peu que proporciona al corredor una sensació de propulsió que fa augmentar l’eficiència de la cursa fins a un 4%.

“Les Vaporfly milloren la força de reacció contra el terra, cosa que és fonamental a la tècnica de cursa. Això permet tenir una gambada més llarga i contribueixen a córrer més ràpid” explica el Dr. José Luis López del Amo, professor d’atletisme de l’INEFC de Barcelona.

López del Amo assenyala també que aquestes sabatilles poden reduir el nombre de lesions al tendó d’Aquil·les i als isquiotibials. Segons alguns experts, aquesta millora tecnològica a les sabatilles acaba marcant la diferència en proves atlètiques d’alt nivell.

“En proves de fons com la marató, les petites diferències en l’amplitud del pas acaben afectant el rendiment. Per això, a l’alta competició, el mínim avantatge pot marcar la diferència”, argumenta el doctor Francesc Corbi, expert en alt rendiment a l’INEFC.

 

Un model de sabatilla d’autor

Les Vaporfly han estat creades pel departament d’innovació de Nike seguint les indicacions d’Eliud Kipchoge, un dels fondistes del moment.

El model ha comptat amb el suport publicitari de la majoria de grans atletes que vesteixen Nike i d’accions comercials tan destacades com el rècord històric (no oficial) de Kipchoge als carrers de Vienna. Campanyes com aquestes han fet augmentar molt la popularitat d’aquest nou model de sabatilles.

Ara bé, segons Francesc Corbi, cal diferenciar l’aplicació d’aquesta tecnologia en un context d’alt rendiment, on la diferència entre una millora d’un 1% o d’un 3% pot ser la diferència entre ser rècord del món o no. “En el context d’un corredor popular, caldria preguntar-nos fins a quin punt és necessària aquesta millora”, reflexiona.

Eliud Kipchoge celebra el seu triomf a Viena. (Alex Halada / AFP)

 

L’ombra del dopatge tecnològic

Com passa amb qualsevol avenç tecnològic aplicat en l’àmbit de la competició esportiva, hi ha veus en el món de l’atletisme que acusen les Vaporfly de ser dopatge tecnològic.

Els recents rècords mundials (aquests sí, oficials) de l’atleta Brigid Kosgei a la Marató de Chicago 2019 i de Geoffrey Kamworor a la mitja marató de Copenhague 2019, tots dos aconseguits amb unes Vaporfly als peus, reforcen aquests arguments.

Tot i això, el Dr. José Luis López del Amo ho té clar: “Això és ciència a l’abast de gairebé tothom, no dopatge. És com dir que les pistes de material sintètic són dopatge tecnològic perquè milloren el rendiment en relació amb les antigues pistes de cendra”, afirma.

Per la seva banda, el Dr. Corbi opina que, estrictament parlant, només es pot considerar dopatge allò que s’inclou a la llista de coses que no es poden prendre o no es poden fer. “Els organismes hauran de valorar si cal incloure les Vaporfly en aquesta llista. Però establir una línia en aquest sentit és molt complicat”, apunta.

Els corredors participants a l’edició 39 de la Marató Valencia Trinidad Alfonso. (Ana Escobar / EFE)

Des d’alguns sectors, es compara aquest model de sabatilles amb els banyadors de poliuretà que van revolucionar el món de la natació durant els Mundials de Roma 2009 i que posteriorment van ser prohibits per la Federació Internacional de Natació.

“Deu anys després, se segueixen batent rècords, cosa que demostra que els esportistes tenen molt més a dir que la tecnologia” afirma el Dr. López del Amo.

En aquest sentit, l’Associació Internacional de Federacions d’Atletisme (WA) va assegurar que presentaria les conclusions d’una comissió de treball sobre aquest nou model de sabatilles aquest any i fins ara no s’ha pronunciat.

En el seu últim comunicat va informar que: “El desafiament per a la WA és trobar l’equilibri adequat entre el desenvolupament i ús de noves tecnologies en l’atletisme i la preservació de les característiques fonamentals de l’esport: accessibilitat, universalitat i equitat”.

Caldrà veure finalment com es posiciona la institució respecte les Vaporfly quan queden poc més de set mesos per a l’inici dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020. La polèmica està servida.

Informació elaborada en col·laboració amb INEFC

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -