18 novembre 2024
spot_img
18 novembre 2024

Viatge a través de l’art contemporani espanyol

Els Espais Volart exposen les obres de la Col·lecció Ars Citerior per veure com ha evolucionat l’art espanyol en les últimes dècades

Per Judith Vives

La Fundació Vila Casas ens proposa una nova manera de veure l’art contemporani. Gràcies a la col·laboració amb la Col·lecció Ars Citerior de la Comunitat Valenciana, els Espais Volart ens conviden a fer un viatge a través de l’art espanyol de les últimes dècades i a buscar relacions entre les diferents peces.

Ars Citerior en llatí significa “més a prop de l’art“. Aquest és també el nom de la col·lecció d’art que va crear el pintor i gravador Abel Martín, un dels grans noms de les arts gràfiques a Espanya. Martín, juntament amb l’artista Eusebio Sempere, va ser qui va introduir la serigrafia a Espanya.

La serigrafia és un mètode per imprimir imatges en teles o altres materials. Permet fer diverses còpies d’una mateixa obra.

 

Com a pioner d’aquesta tècnica, va realitzar reproduccions d’artistes tan reconeguts com Mondrian, Vasarely, Arp, Zóbel, Antonio Saura i Manolo Millares, entre molts altres. I gràcies a la col·laboració amb aquests artistes va poder iniciar la seva pròpia col·lecció d’art, que s’acabaria convertint en Ars Citerior. Després de la seva mort el 1993, la seva família es va encarregar de gestionar les obres, que deixen testimoni de l’activitat artística del segle XX a Espanya.

 

“Una manera de veure”

Ara, als Espais Volart pots descobrir algunes de les peces d’aquesta col·lecció, en una exposició que s’ha titulat, precisament, “Una manera de veure“. Amb aquest títol es fa referència a la mirada del col·leccionista d’art, que tria unes obres determinades per a la seva col·lecció particular.

I a través de la mirada d’Abel Martín, així com del seu nebot Javier Martín, comissari de l’exposició, podem descobrir les característiques de l’art contemporani espanyol més sorprenent i innovador.

A l’exposició trobareu prop d’un centenar d’obres, realitzades per un total de 54 artistes espanyols o que han desenvolupat la seva obra a Espanya, des de mitjans del segle XX fins als nostres dies.

Entre els artistes que pots veure destaquen Albano Hernández, Marlon de Azambuja, Dis Berlin, Francisco Farreras, Robert Ferrer i Martorell, Joan Hernández Pijuan, Guillermo Lledó, Águeda de la Pisa, Jaume Rocamora, Gerardo Rueda, Eusebio Sempere, Salvador Victoria o José María Yturralde.

La majoria d’aquestes obres s’emmarquen en dues tendències artístiques, l’abstracció lírica i l’abstracció geomètrica o constructivista.

Una de les obres geomètriques Ars Citerior que s’exposen als Espais Volart (Fundació Vila Casas / Fundació Vila Casas)

Les obres s’han organitzat en cinc àmbits, que es presenten amb noms suggerents i poètics com “Cercadors de la bellesa“, “Tot al final és línia“, “De Timbuctú a Folquer“, “Gest i matèria” i “Art últim“.

L’espai titulat “Cercadors de la bellesa” està dedicada a l’abstracció lírica i als pintors del grup de Cuenca. “Tot al final és línia” se centra en l’obra geomètrica i el constructivisme, amb obres principalment dels anys cinquanta, seixanta i setanta.

El paisatge és el tema central de la secció “De Timbuctú a Folquer“, mentre que en l’apartat “Gest i matèria” podem veure l’obra d’artistes gestuals.

Finalment, a “Art últim” s’exposen artistes actuals, cada un amb el seu llenguatge propi. Entre ells, destaca el nom de Rafa Macarron. Les seves obres han estat adquirides en el prestigiós certamen BMV.

Informació elaborada en col·laboració amb Fundació Vila Casas

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -