20 abril 2024
spot_img
20 abril 2024

‘El vigilant en el camp de sègol’: història d’un adolescent incomprès

L’obra de J.D. Salinger s’ha convertit en un clàssic sobre l’adolescència, els obstacles i dificultats que representa aquesta etapa

“Si realment els hi interessa el que em disposo a explicar-los-hi, probablement el primer que voldran saber és on vaig néixer, i com de fastigosa va ser la meva infantesa…”. Amb unes poques paraules, l’inici de El vigilant en el camp de sègol ja deixa entreveure com és Holden Caulfield, el protagonista de la novel·la.

Holden és un adolescent que acaba de ser expulsat de l’escola preparatòria Pencey Prep. No és la primera vegada que el fan fora d’un centre escolar i tal i com explica en la seva narració en primera persona, les seves males notes i la seva actitud li han portat diversos problemes al llarg de la seva vida.

Així doncs, abans que el director expliqui als seus pares que ha estat expulsat i aprofitant que comencen la vacances de Nadal, en Holden pren una decisió que a molts els hi semblaria un disbarat: escapar de l’internat i posar rumb a Nova York, lloc on durant uns dies viu grans aventures.

Una de les grans novel·les del segle XX

La novel·la va ser publicada al 1951 i el seu autor, J.D.Salinger, segurament no esperava l’èxit que suposaria.

Gairebé 70 anys més tard, El vigilant en el camp de sègol segueix sent una novel·la de referència sobre l’adolescència, les dificultats i problemes que comporta aquesta etapa, el trànsit cap a la vida adulta i totes les pors i inseguretats que això comporta.

Cada any, milers de lectors a tot el món descobreixen la història d’en Holden. Les xifres parlen per elles mateixes: des de la seva publicació s’han venut més de 60 milions de còpies i cada any es venen uns 250.000 exemplars.

Per què agrada tant?

Has preguntat als teus coneguts si han llegit el llibre? Per a moltes persones és un dels seus llibres preferits, encara que també estan els qui acusen al Holden de ser un nen mimat que no es preocupa pels altres. Per què atreu tant la història?

La novel·la és un diàleg constant del protagonista amb el lector. El protagonista li explica tot el que li succeeix i el que pensa, a través d’un llenguatge proper i entenedor.

En Holden es mostra com algú que odia a la gent falsa, encara que ell és un mentider compulsiu. Li molesta tot, es fixa en detalls que passen desapercebuts per la resta, idolatra la innocència més pura dels nens… I malgrat suspendre a l’institut, és molt intel·ligent.

https://www.instagram.com/p/BPI4rfmgpzY/?utm_source=ig_embed

Al final, han estat molts els lectors que 67 anys després, s’han sentit identificats amb l’incomprès i rebel Holden, en qui han vist reflectida gran part de la seva adolescència.

Polèmiques

Ja en el seu moment, la novel·la va estar envoltada de polèmica pel seu contingut. L’adolescent protagonista utilitza un llenguatge provocador i fa referències constants al tabac, l’alcohol i el sexe.

Per aquest motiu, durant molt de temps va ser un dels llibres més prohibits als instituts d’Estats Units, però també el segon més estudiat com a lectura obligatòria.

I la polèmica no acaba aquí. Al desembre de 1980, Mark David Chapman va matar a John Lennon, excomponent de The Beatles. Després de cometre el crim, va treure aquesta novel·la i es va quedar llegint-la fins que va arribar la policia i el va arrestar. En ella havia escrit: “Aquesta és la meva declaració”.

Malgrat tot això, són molts els que consideren que la novel·la pot ser una gran ajuda per tots aquells que s’han sentit sols algun dia i les reflexions del Holden seguiran durant molts anys traspassant el temps i les fronteres.

Però no t’expliquem més: tal i com apunta el protagonista, “no expliquin mai res a ningú”. És millor que llegeixis tu mateix les seves aventures!

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -