24 desembre 2024
spot_img
24 desembre 2024

Una visita del més enllà

Halloween es remunta a tradicions ancestrals, quan els esperits dels morts tornaven per visitar les seves llars

El 31 d’octubre i l’1 de novembre són dates assenyalades al calendari de molts països. Segons la religió cristiana, el primer dia de novembre és el Dia de Tots Sants, així que la nit anterior se celebra la vigília pels esperits dels morts.

En l’actualitat, Halloween s’ha convertit en una festa amb carabasses decorades, disfresses de morts vivents, llegendes i tradicions populars com el truc o tracte. No obstant això, els seus orígens es remunten a segles enrere en festes i tradicions paganes de les cultures cèltica i romana.

De la Pomona romana al Samhain dels celtes

A l’antiga Roma se celebrava la festivitat de Pomona, la deessa de l’abundància (en llatí, pomum significa fruita). A finals d’estiu i per donar les gràcies pels fruits obtinguts a les collites, els romans organitzaven una festa en el seu honor.

A la tradició cèltica (avui encara es parlen llengües cèltiques a Irlanda, Escòcia, Gal·les i la Bretanya, però en l’antiguitat aquesta cultura estava més estesa) també existia el Samhain o Calen Gaeaf, una celebració que marcava el final de la temporada de collites. Aquesta època de l’any també es considerava un moment de canvi en el qual els esperits tornaven al món dels vius.

Per aconseguir el favor d’aquests esperits i passar un bon hivern, hi havia diferents tradicions: es feien ofrenes de menjar i beguda, s’encenien espelmes i fogueres i es feien reunions familiars amb jocs. Algunes persones es disfressaven de bruixes o dimonis per espantar els esperits i que no ocupessin el seu cos.

 

All Hallows’ Eve

La paraula Halloween prové de l’expressió anglesa All Hallow’s Eve: la vigília de Tots els Sants. L’origen de la data també es remunta a l’època romana.

L’any 609 dC, el papa Bonifaci IV va crear el dia de Tots Sants el 13 de maig, el mateix dia que la festa romana de Lemuralia, una tradició que honrava els morts.

L’objectiu de l’Església catòlica en crear una nova festivitat el mateix dia que una festa romana era imposar la religió cristiana a les tradicions paganes. D’aquesta manera, el cristianisme guanyava terreny fins a fer desaparèixer altres religions politeistes (amb diversos déus).

Dos segles més tard, el 835 dC, el papa Gregori IV va fer el mateix traslladant el Dia de Tots Sants a l’1 de novembre, per competir amb la festa pagana de Samhain.

El Samhain, que se celebra el 31 d’octubre, és la data que marca l’Any Nou de la cultura cèltica. Els celtes dividien l’any en dos i el Samhain coincidia amb el final dels dies llargs i l’inici d’una meitat més fosca, amb dies més curts i propicis per a reunions de druides.

 

Una festa pel Nou Món

Al llarg del segle XIX, milions d’irlandesos i escocesos van emigrar al Canadà i els Estats Units, on la tradició de celebrar Halloween va arrelar amb molta força.

Avui en dia Halloween se celebra pràcticament arreu del món, sobretot als països de parla anglesa, que comparteixen més vincles culturals. La tradició de disfressar-se, però, ha traspassat fronteres i s’ha convertit en un gran negoci a tot arreu.

El dia 1 de novembre també se celebra a molts països, encara que de diferents maneres i amb diferents orígens. A molts llocs, és el dia que es visita els familiars als cementiris.

El Dia de Morts, que ja celebraven les cultures precolombines, és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a Mèxic.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -