Gràcies a internet pots passejar virtualment per museus sense fer cua ni pagar entrada
Avui dia, molts museus ofereixen visites virtuals sense que ens calgui anar-hi. N’hi ha prou que toquem la pantalla per avançar per passadissos i sales que acullen algunes de les obres d’art més increïbles del món.
Institut Cultural de Google
El 2011, Google va anunciar la creació d’una plataforma on es podrien veure obres digitalitzades en alta resolució de museus d’arreu del món. Actualment, el Google Arts&Culture mostra més de 32.000 peces de 46 museus.
D’aquesta manera, els visitants d’aquest macromuseu virtual poden viatjar per tot el món i veure les col·leccions del Museu Britànic de Londres, el Metropolitan de Nova York, les Galeries Uffizi de Florència, el Museu d’Orsay de París o el Museu Nacional de Tòquio.
A més de pintures i escultures, la plataforma de Google permet visitar llocs històrics com el Machu Picchu, exposicions fotogràfiques, col·leccions de moda, projectes d’arquitectura…
Sarcòfags i cavallers al Louvre
A més de la misteriosa mirada de la Mona Lisa, el Museu del Louvre de París guarda impressionants col·leccions d’art de totes les èpoques. Gràcies a les visites virtuals, podràs passejar-te entre esfinxs, sarcòfags i tresors de l’Antic Egipte.
El Louvre va ser construït l’any 1190 com una fortalesa medieval. Part de l’estructura original, com el fossat i els pilars del pont llevadís, també es poden visitar a través de la pantalla.
La Capella Sixtina sense turistes
De totes les capelles que existeixen, la Capella Sixtina del Palau Apostòlic del Vaticà (Itàlia) és segurament la més famosa del món. A Miquel Àngel li van caldre quatre anys per pintar la volta (1508-1512) i cinc més per pintar la paret de l’altar (1536-1541), però l’espera va valer la pena.
Més de cinc milions de turistes visiten cada any el Vaticà per contemplar la gran obra de Miquel Àngel. La pàgina oficial del Vaticà permet visitar la capella sense estar envoltat de turistes i des d’una perspectiva privilegiada.
Surrealisme en 3D
Salvador Dalí no va arribar a viure l’explosió d’internet i les xarxes socials, però segur que li hauria encantat contemplar les seves obres des de la realitat virtual. Els seus dibuixos surrealistes i les seves obres impossibles semblen encara més d’una altra dimensió quan les observem en el recorregut virtual del Teatre-Museu Dalí de Figueres.
Pintures a l’oli, escultures gegants, joies precioses, mobles exuberants, rellotges que es fonen… La imaginació d’aquest pintor surrealista no tenia límits: descobreix-ho observant tots els racons del seu Teatre-Museu.
Un món de color
Entrar a la casa de l’artista Frida Kahlo a Ciutat de Mèxic és entrar en un món de color, emocions i contrastos. Ella va ser una gran pintora, però també una gran intel·lectual que es va convertir en una icona feminista. A la seva casa s’hi reunien coneguts escriptors, artistes, directors de cinema, polítics, fotògrafs… És el que transmet el Museu Frida Kahlo, que també es pot visitar online.
Quan era petita, la Frida va ser víctima d’una poliomielitis i d’un greu accident de cotxe que van limitar-li la capacitat de moviment, però va afrontar-ho amb imaginació i creativitat. Com ella mateixa deia: «Per a què vull els peus, si tinc ales per volar».
Un tresor artístic a Sant Petersburg
El Museu de l’Hermitage de Sant Petersburg, a Rússia, és un dels més grans del món. Conserva més de dos milions i mig d’objectes culturals de totes les èpoques i regions: restes arqueològiques, estàtues de la Grècia clàssica, armadures medievals, llibres antics, obres de Da Vinci, Rubens, Van Gogh, Gauguin.
Les visites virtuals permeten recórrer els cinc edificis del recinte, decorats com a veritables palaus. En realitat, l’origen del museu està en la col·lecció d’art privada de l’emperadriu Catalina la Gran.
Passejar entre balenes, elefants i dinosaures
El Museu Smithsonian de Ciències Naturals té una de les col·leccions més grans del món relacionades amb la naturalesa: des d’éssers molt petits com insectes i papallones, fins a animals gegants com elefants o balenes. I fins i tot dinosaures!
Recorrent-ne sales i passadissos podràs tornar als orígens de l’ésser humà a l’Àfrica, descobrir els secrets de les mòmies egípcies i mirar cara a cara un tiranosaure rex. T’hi atreveixes?
Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.
1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre LEONARDO DA VINCI
2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: LEONARDO DA VINCI
3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES