26 abril 2024
spot_img
26 abril 2024

El debat sobre l’avortament

Repassem els principals arguments a favor i en contra de la interrupció de l’embaràs

Un avortament és la interrupció prematura de l’embaràs, abans que el fetus pugui sobreviure fora de l’úter. L’avortament pot produir-se de forma espontània (avortament natural) o provocada.

La interrupció voluntària de l’embaràs (IVE) és un procediment mèdic que es duu a terme per interrompre l’embaràs. Es fa quan la dona decideix que no vol tenir un fill o no hi està preparada, o bé si l’equip mèdic considera que cal fer-ho per protegir la seva salut.

Les lleis per regular aquesta pràctica són diferents a cada país i tenen en compte diferents supòsits. Hi ha països que permeten l’avortament lliure (sense que calgui al·legar cap motiu), generalment fins a la setmana 12 de gestació.

En altres països, l’avortament només està permès si hi ha un risc per a la salut de la mare, en cas de malformació fetal greu o bé si l’embaràs és producte d’una violació. En aquests casos, el període per avortar es pot ampliar fins a les 24 setmanes.

Les diferències entre lleis es deuen a la ideologia del govern, però també a la història de cada país i com hi evolucionen les reivindicacions socials sobre la dona.

 

A favor de l’avortament

Els partidaris de l’avortament lliure (sense que calgui al·legar motiu mèdic) defensen que la dona té dret a decidir sobre la seva maternitat i el seu cos. Per això és una de les principals reivindicacions de la lluita feminista.

Les organitzacions avortistes assenyalen que també es tracta d’una qüestió de salut pública, sobretot a regions amb alts índexs de pobresa. En aquests països, l’avortament sol produir-se en la clandestinitat i sense garanties, cosa que posa en risc la salut de les dones.

També és una manera de prevenir les conseqüències dels embarassos de menors, que tenen efectes sobre la salut física i mental de les nenes i adolescents. Ser mares a una edat tan primerenca pot fer malbé el seu futur perquè moltes es veuen obligades a deixar els estudis i això les condueix cap a la pobresa.

Els avortistes consideren que durant les primeres setmanes de l’embaràs l’embrió o fetus no està prou desenvolupat per equiparar-lo a una persona (l’embrió és l’etapa inicial del desenvolupament i passa a ser un fetus a partir de la vuitena setmana).

 

En contra de l’avortament

Els arguments antiavortistes tenen una base religiosa, a partir de la qual consideren que totes les vides humanes són sagrades i s’han de protegir. Per això solen definir-se com un moviment “pro vida”.

Els antiavortistes defensen que l’embrió o fetus és una vida humana i prioritzen el seu dret a néixer abans que el dret de la dona a decidir sobre el seu cos i la seva maternitat.

Per aquest motiu reclamen lleis més estrictes i donen suport a la prohibició de l’avortament lliure, que permet a les dones d’alguns països avortar durant les primeres setmanes de l’embaràs sense que els calgui aportar cap motiu mèdic.

Per al moviment pro vida només estaria permès avortar si l’embaràs suposés un risc de mort per a la mare, però no en cas de malformació o malaltia del futur nadó, ni tampoc en cas de violació.

D’altra banda, els antiavortistes assenyalen que l’avortament provocat pot tenir efectes sobre la salut mental de la dona, com una depressió, ansietat o un trauma psicològic.

Activistes pro vida es manifesten davant de la Casa Blanca a Washington (els Estats Units). (Sarah Silbiger / AFP)

Als països confessionals, la doctrina religiosa influeix en les polítiques. Això no obstant, les religions són tan àmplies que poden incloure diferents corrents d’opinió.

Així, dins de la religió catòlica, alguns moviments com Catòliques pel Dret a Decidir consideren l’avortament compatible amb la doctrina cristiana, mentre que dins de l’islam hi ha corrents més estrictes i altres de més laxos que permetrien avortar en cas de malformació.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -