3 maig 2024
spot_img
3 maig 2024

La fotografia de l’any segons el World Press Photo

La imatge guanyadora, del fotògraf Mohammed Salem, retrata una dona abraçant el cos sense vida de la seva neboda a la guerra a Gaza

Una dona anomenada Inas Abu Maamar abraça el cos sense vida de la seva neboda Saly, de només cinc anys, embolicat en un sudari, una peça que serveix per cobrir la cara a les persones mortes i mostrar respecte. Les dues es troben a la morgue de l'Hospital Nasser, aGaza, on els ciutadans palestins buscaran els seus familiars desapareguts.

La fotografia, obra del fotoperiodista Mohammed Salem, ha guanyat el premi a millor fotografia al World Press Photo, el principal guardó del concurs fotogràfic de la Fundació World Press Photo. El jurat ha valorat la cura i respecte empleats a l'hora de compondre la imatge, que també ofereix una mirada metafòrica i literal sobre el dolor d'una pèrdua.

El World Press Photo és el certamen de fotoperiodisme més prestigiós del món. Cada any recull les fotografies més impactants i representatives d'actualitat en els dotze últims mesos: conflictes, pobresa, crisis migratòries, naturalesa, minories ètniques… L'objectiu no és només comunicar i informar, sinó educar sobre els problemes que afecten al món.

Per exemple, a2021, la fotografia guardonada reflectia el primera abraçada després de cinc mesos de confinament després de la pandèmia del coronavirus. Les protagonistes llavors eren una dona i la seva infermera en una residència de gent gran al Brasil. El jurat va valorar la capacitat de transmetre vulnerabilitat i amor al mig de la pandèmia.

Aquest any, la instantània que s'ha endut el premi se centra en el conflicte entre Israel i Palestina, que va començar el 7 d'octubre passat i ha deixat milers de víctimes.

Guerra a Gaza

Mohammed Salem porta des del 2003 treballant a l'agència de notícies Reuters, on documenta el conflicte israelià-palestí. Tot i que s'han identificat les protagonistes de la seva fotografia premiada, el fotoperiodista sosté que podrien ser qualsevol de les milers de víctimes palestines que han mort des que va començar el conflicte el 7 d'octubre passat.

En sis mesos de guerra, a prop de 33.900 ciutadans de Gaza han mort i més de 75.000 han resultat ferits. Segons l'Oficina de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans (OHCHR), les dones i nens representen més de dos terços de les víctimes mortals.

El Tribunal Internacional de Justícia va demanar a Israel que prengués totes les mesures possibles per evitar un genocidi a Gaza. No obstant això, els atacs contra la població gazatí no han cessat. La situació ha desencadenat unacatàstrofe humanitària que ha estès la inseguretat i la desnutrició per tot el territori.

La setmana passada, Estats Units va vetar l'ingrés de Palestina com a membre de ple dret a les Nacions Unides (ONU) en una votació celebrada al Consell de Seguretat de l'ONU.

Ser membre ple de l'ONU implicaria un reconeixement oficial de l’existència de Palestina com un Estat sobirà. D'aquesta manera, tindria accés a recursos i suport de la comunitat internacional, com assistència humanitària i finançament. També podria beneficiar-se dels mecanismes de protecció de drets humans de l'ONU.

Fotoperiodisme i World Press Photo

El fotoperiodisme o periodisme fotogràfic juga un paper molt important en els mitjans de comunicació. Les fotografies apel·len a les emocions de lespectador i aconsegueixen transmetre una informació que no sempre pot explicar-se amb paraules.

La labor dels fotoperiodistes és clau per poder informar-nos del que passa a altres parts del món. Molts arrisquen la vida per fotografiar els conflictes més perillosos i els problemes més greus que amenacen el nostre planeta. Sense les seves imatges, no sabríem el que realment passa lluny dels nostres pobles i ciutats.

Amb l'objectiu de reconèixer l'excel·lència del fotoperiodisme, la Fundació World Press Photo organitza cada any el concurs de fotografia més prestigiós del món. Són premiades aquelles imatges que capturen esdeveniments importants, documenten històries impactants i reflecteixen la diversitat i complexitat del món en què vivim.
La fundació organitza cada any una exposició amb les millors fotos que s'han presentat al concurs. La mostra és itinerant: s'exposa a 45 països i la visiten milions de persones. A més, les fotografies es recopilen en un llibre anual que serveix com un registre històric dels esdeveniments més significatius de l'any capturats per fotoperiodistes.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -