7 maig 2024
spot_img
7 maig 2024

TikTok Lite, suspesa a Espanya i França

La Comissió Europea va amenaçar de prohibir aquesta aplicació basada en recompenses en considerar-la tòxica i addictiva per als joves

TikTok suspendrà voluntàriament e lprograma de recompenses de la seva nova aplicació TikTok Lite a la Unió Europea(UE), segons ha informat la pròpia empresa a través de X (abans Twitter). Aquesta mesura arriba després de les amenaces de la Comissió Europea de prohibir l'app, que consideren potencialment addictiva i tòxica per als joves.

TikTok Lite és una extensió de TikTok que anima els usuaris de la xarxa social a veure vídeos i interactuar-hi amb un sistema de punts de recompensa. Els usuaris reben tokens (fitxes) si inicien sessió diàriament durant deu dies, passen uns quants minuts al dia veient vídeos i hi interaccionen posant “m'agrada”.

Aquestes fitxes després es poden bescanviar per targetes de regal en pàgines web associades, com Amazon. D'aquesta manera, com més temps passes connectat a la xarxa social i més interactues amb el contingut, més diners pots bescanviar posteriorment.

Després de conèixer el funcionament de l'eina, la Comissió Europea va iniciar una investigació per conèixer l’impacte de TikTok Lite entre els menors i com la companyia ha treballat per mitigar els riscos als que aquests s'exposen. Per exemple, com controlen els comportaments addictius que pot ocasionar aquest sistema de punts.

L'organisme europeu també va amenaçar amb suspendre el servei a partir d'aquest dijous a França i Espanya. Tot i això, no ha calgut complir les amenaces. La companyia xinesa, propietat de ByteDance, ha decidit suspendre voluntàriament l'aplicació en aquests dos països de la UE mentre es duu a terme la investigació.

Un algoritme que ens coneix

Alguna vegada t'has preguntat com Tik Tok sempre sap quins vídeos t'agradaran? La resposta és al seu algorisme, una complexa intel·ligència artificial que coneix els teus gustos i preferències a la perfecció.

Segons un informe de The Wall Street Journal, TikTok només necessita dues hores perquè el seu algorisme capti perfectament els interessos de l'usuari, dirigint-lo cap a vídeos que probablement us interessin.

Però com ho fa? La resposta és senzilla: analitzant milions de dades que els mateixos usuaris us oferim. TikTok, com altres xarxes socials, examina les teves interaccions a la plataforma: els vídeos que has vist, els que has compartit, als que has posar “m'agrada”, als que has deixat un comentari

Basant-se en les teves interaccions, l'algorisme crea un perfil detallat d’allò que t'agrada i com et comportes a la plataforma. És a dir, la companyia rep una gran quantitat d'informació sobre els teus interessos i preferències. Alhora, TikTok analitza els vídeos que hi ha a la plataforma: quant duren, de què van, com és l'edició…

Un cop feta aquesta anàlisi, el que fa l'aplicació és unir punts. Basant-se en el teu perfil d'interessos, decideix ensenyar-te vídeos que creuen que podrien interessar-te. Per trobar aquests patrons, utilitza tècniques d'aprenentatge automàtic que es van perfeccionant per predir cada vegada millor quin contingut et resultarà més interessant.

Xarxes socials i salut mental

Amb prop de 1.300 milions d'usuaris,Tik Tok és una de les xarxes socials més populars entre els adolescents. Aquesta, com la resta de plataformes digitals, tenen una enorme influència entre els usuaris més joves, especialment pel que fa a el seu benestar i salut mental.

Aquestes plataformes poden influir en la percepció que els adolescents tenen de si mateixos i dels altres. Comparar-se amb altres usuaris pot provocar ansietat, baixa autoestima o inseguretat en els joves, que se senten pressionats per complir amb els estàndards de bellesa i estil de vida que veuen a la plataforma.

A més, la naturalesa viral i l'abast massiu de plataformes com TikTok poden exposar els adolescents a contingut potencialment perjudicial, com reptes perillosos, contingut violent o discursos d'odi.

Segons un informe del Govern d'Espanya, un 44,6% de la població estudiantil sent que aquestes aplicacions els resten temps d'estudi, i 12,9% ha reduït la seva activitat esportiva, i 9,4% passa menys temps amb les amistats i un 26% se sent més sol des de que fa servir dispositius tecnològics.

En aquest sentit, és fonamental promoure un ús saludable de la tecnologia i fomentar l’equilibri entre el temps en línia i fora de línia.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -