27 abril 2024
spot_img
27 abril 2024

D’on venim?

Per Gemma Juncà

El Museu Nacional de Ciències Naturals proposa una activitat sobre Charles Darwin, el científic que va descobrir l’evolució de les espècies

Charles Darwin (1809-1882) va ser un científic britànic, un dels més importants de la història pels seus estudis sobre la Teoria de l’Evolució de les Espècies al nostre planeta.

Els seus descobriments van ajudar a resoldre alguns dels interrogants més misteriosos de la nostra existència: D’on venim els humans i els animals? Com hem evolucionat? Per què hi ha espècies que s’han extingit i unes altres no?

Segons Darwin, totes les espècies tenen el seu origen en un avantpassat comú i han anat evolucionant gràcies a la selecció natural. Les espècies amb un físic més apte per sobreviure al medi natural seran capaços de sobreviure, mentre que les menys adaptades aniran desapareixent a poc a poc.

Aquesta teoria va ser publicada a l’obra anomenada L’origen de les espècies (1859). Amant de la naturalesa i els animals, Darwin va realitzar nombroses expedicions pel món durant les quals observava i dibuixava als animals, apuntava les seves característiques, col·leccionava fòssils i comparava les espècies de diferents llocs del món.

Charles Darwin al costat d’un dels seus esbossos sobre l’arbre de la vida. (Youtube.com)

Per exemple, a les Illes Galápagos va observar que el bec dels ocells era diferent segons el tipus d’aliments que menjaven: fruita, llavors o insectes. Al final va arribar a la conclusió que totes les aus tenien un avantpassat comú i, depenent del seu hàbitat i alimentació, evolucionaven en una espècie o una altra.

La polèmica del mico

Saps quin és l’avantpassat dels humans? Segons Darwin, l’home venia del mico!

Això va causar un gran impacte a la seva època i molta gent ho va qüestionar i va criticar. De fet, la seva teoria no va ser acceptada fins als anys 30.

Segons la Teoria de l’Evolució de Darwin, l’origen dels éssers humans es troba en els ximpanzés. (Anup Shah / Getty)

Si tens ganes de saber més sobre aquest científic aventurer i els seus valuosos descobriments, el Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid et proposa participar en algunes activitats relacionades amb aquest gran científic.

Per exemple, pots participar a la segona edició del concurs de dibuix “Darwin i el seu viatge al voltant del món”. Les obres presentades s’exposaran en el museu perquè el públic pugui votar la seva obra preferida.

Els tres guanyadors rebran el llibre ‘Charles Darwin i Lucía Sapiens’, de Margarita Hernández Laille. A més,per celebrar el Dia de la Biodiversitat, el 22 de maig l’autora del llibre assistirà al museu per parlar de la seva obra i lliurar el premi als guanyadors.

Informa’t de tot a Junior Report.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -