17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

125 anys de Jocs Olímpics

Els Jocs Olímpics de l'era moderna pretenien recuperar els valors i l'esperit esportiu de les Olimpíades de l'antiga Grècia

El 6 d'abril del 1896 a Atenes, la capital de Grècia, la torxa olímpica s'encenia per primera vegada en 1.500 anys. Aquest gest simbòlic era el tret de sortida dels primers Jocs Olímpics (JJOO) de l'era moderna, inspirats en les antigues Olimpíades que van enfrontar les ciutats-estat gregues entre el segle VIII a.C. i l'IV d.C.

A la fi del segle XIX, l'aristòcrata francès Pierre de Coubertin somiava amb realitzar un esdeveniment esportiu que reunís persones de tots els països i cultures del món. De Coubertin va ser l'impulsor del projecte olímpic i el 1894 va crear el Comitè Olímpic Internacional (COI), l'organisme encarregat d'organitzar els Jocs Olímpics.

En la primera edició dels JJOO van participar només 14 països. Malgrat això, amb el temps, el somni del baró de Coubertin s'ha complert: en l'actualitat el COI reconeix 206 països, més que els que països membre de l'Organització de les Nacions Unides (ONU).

Avui dia, els Jocs Olímpics són l'esdeveniment esportiu més popular del món. Milions de persones dels cinc continents segueixen les competicions de les diferents convocatòries olímpiques: els Jocs Olímpics, que se celebren a l'estiu, els Jocs Olímpics d'Hivern i els Jocs Paralímpics, que es disputen tant en l'edició estival com a les olimpíades d'hivern.

Des d'Atenes 1896 s'han celebrat cada quatre anys, que és el període definit com a olimpíada. Només hi ha hagut tres excepcions: els Jocs del 1916, a causa de la Primera Guerra Mundial (1914-1919), i les edicions de 1940 i 1944, a conseqüència de la Segona Guerra Mundial (1939-1945).

La irrupció de la pandèmia de coronavirus va obligar a ajornar els Jocs Olímpics de Tòquio 2020, que en principi se celebraran del 23 de juliol al 8 d'agost de 2021.

El coronavirus irromp als Jocs

Al març del 2020, després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) declarés la situació de pandèmia pel coronavirus, els mitjans de comunicació van començar a especular sobre la possible cancel·lació dels Jocs de Tòquio. Diversos països van anunciar que no enviarien els seus atletes a competir perquè no es podia garantir la seva seguretat.

A finals del mateix mes, el llavors president del Comitè Organitzador de Tòquio 2020, Yoshiro Mori, va anunciar la decisió de posposar els jocs un any. Era la primera vegada a la història que s'ajornaven uns Jocs Olímpics.

Els Jocs Olímpics són la competició esportiva més esperada per molts atletes, que entrenen durant anys només per aconseguir l'anhelada medalla olímpica. El fet que se celebrin cada quatre anys fa que el premi sigui encara més valuós. Per això, cancel·lar la cita olímpica hauria suposat una gran decepció per als més de 10.000 atletes que s'espera que competeixin a Tòquio, segons va afirmar el president del COI, Thomas Bach.

D'altra banda, la celebració d'unes Olimpíades suposa una important font d'ingressos per als països organitzadors i les ciutats que actuen com a seu. La venda d'entrades, els patrocinis i sobretot els drets de retransmissió (els JJOO s'emeten a televisions de tot el món) suposen milers de milions de beneficis.

Aquests ingressos ajuden a pagar les inversions milionàries en infraestructures necessàries per organitzar uns jocs: estadis d'atletisme, piscines olímpiques, instal·lacions per a esports aquàtics… També les residències dels atletes i els mitjans de transport per desplaçar-se.

A més, cal afegir els ingressos que genera l'anomenat “turisme olímpic”: les desenes de milers d'espectadors de tot el món que, juntament amb els esportistes olímpics, els seus entrenadors i famílies, visiten el país durant les setmanes que duren els jocs.

No obstant això, el Comitè Olímpic Japonès ja ha anunciat que els JJOO es faran sense públic estranger: el Japó tancarà les fronteres per impedir l'entrada de visitants estrangers i, així, aturar la propagació del virus. Això suposa la pèrdua de gairebé 700 milions d'euros que s'esperava generar amb la venda d'entrades. La notícia tampoc ha estat ben rebuda pel sector turístic de Tòquio, que ja pateix els efectes de la pandèmia.

Esports olímpics

El Comitè Olímpic Internacional distingeix entre esport, que és l'activitat física representada per una federació o organisme internacional, i les disciplines, que són les diferents variants d'aquest esport. Les competicions són esdeveniments esportius per classificar-se en cada esport o disciplina.

Alguns esports tenen una única disciplina, com el futbol o el bàsquet, però el més habitual és que en tinguin més d'una, com l'atletisme, la natació o el piragüisme.

Els esports i disciplines poden canviar en cada edició dels Jocs. A Tòquio es disputaran 46 esports i disciplines olímpiques. En aquesta ocasió, el COI ha decidit afegir quatre nous esports: el karate, el surf, l'skateboard i l'escalada. Amb els tres últims esports es pretén captar l'interès dels més joves.

Només quatre esports han estat presents a totes les edicions: l'atletisme, la natació, l'esgrima i la gimnàstica artística. D'altres com el bàdminton, el bàsquet i el voleibol van aparèixer per primera vegada com a esports de demostració, i més tard es van convertir en esports olímpics.

Els esports olímpics es regeixen per federacions internacionals reconegudes pel COI. Aquests organismes organitzen les competicions i supervisen la classificació mundial de cada disciplina: només els millors esportistes i atletes arriben a competir als JJOO.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -