8 setembre 2024
spot_img
8 setembre 2024

13 de juliol: un dia per celebrar la música rock

El 13 de juliol és el Dia Mundial del Rock, una data que es va fixar per commemorar el mític concert benèfic ‘Live Aid’ celebrat el 1985

L’impacte del rock a la cultura ha estat històricament tan gran que aquest gènere musical té fins un dia propi marcat al calendari. Es tracta del 13 de juliol, una jornada en què es realitzen nombrosos concerts i activitats arreu del món per rendir homenatge a la música rock i als seus artistes. 

Potser et preguntes perquè es va triar el 13 de juliol. Què va passar aquell dia perquè s’elegís com el Dia Mundial del Rock? Tot es remunta al 13 de juliol de 1985, quan va tenir lloc el ‘Live Aid’. Aquest concert benèfic és un dels més recordats de la història del rock gairebé quatre dècades després.

L’esdeveniment es va dur a terme de manera simultània a dos escenaris de dues ciutats diferents: Londres (Anglaterra) i Filadèlfia (Estats Units). Va comptar amb la presència de importants bandes i artistes de rock procedents de tota mena de països, entre els quals destaquen alguns com Queen, Sting, David Bowie, U2, The Who o Bob Dylan.

Però aquest concert no va ser un concert qualsevol. Es tractava d’un esdeveniment beneficiós a gran escala, organitzat per tal de recaptar fons per a Somàlia i Etiòpia. Aquests països del continent africà en patien una severa crisi de fam aquells anys.

Organitzar el Live Aid

A mitjans de la dècada dels 80, comunitats localitzades a la Banya d’Àfrica travessaven una dura crisi a causa d’una epidèmia de fam. Somàlia i Etiòpia eren dos dels països més castigats en aquell moment i milers de persones van perdre la vida per no tenir accés als aliments bàsics.

Aquesta crisi humanitària va portar a Bob Geldof, cantant de la banda Boomtown Rats, i Midge Ure, d’Ultravox, a prendre acció. El 1984, van organitzar la publicació de la cançó benèfica ‘Do They Know It’s Christmas?’, que va reunir molts dels artistes més populars del Regne Unit i va recaptar milions de lliures. 

No obstant, aquesta acció no els va semblar suficient i van decidir anar-hi un va passar més enllà, ideant un esdeveniment a gran escala que permetés recaptar molts més diners. Així és com va néixer el que, un any després, es convertiria en el ‘Live Aid’.

Els concerts del Live Aid van ser transmesos en directe per televisió i ràdio a una audiència estimada de 1,9 mil milions de persones de 150 països, el que ho va convertir en un dels esdeveniments de retransmissió més grans de la història. L’esdeveniment va aconseguir recaptar més de 125 milions de dòlars.

Les llegendes del rock

El rock and roll va néixer a mitjans dels anys 50 a Estats Units, fusionant diversos gèneres com el rhythm and blues (R&B), el country i el soul. Artistes com Chuck Berry i Elvis Presley van ser clau per al desenvolupament d’aquest gènere musical durant els primers anys d’existència.

A principis dels anys 60, bandes britàniques com Els Beatles i els Rolling Stones van irrompre a l’escena nord-americana, marcant una nova era per al rock. Mentrestant, als Estats Units l’artista Janis Joplin, amb el seu potent veu i presència escènica, conqueria als més fanàtics del gènere. 

Joplin es va convertir en un icona de la mateixa manera que, anys més tard, ho va fer Tina Turner. L’artista va destacar com solista als anys 80, en un moment en què el rock estava dominat majoritàriament per homes. Després de la seva mort, continua sent recordada pels seus accessos musicals, la seva veu aclaparadora i els seus directes a l’escenari.

Algunes altres bandes llegendàries són The Doors, Fleetwood Mac, The Who, Led Zeppelin, The Police o Deep Purple. Avui dia, el rock segueix evolucionant com a gènere musical.

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -