El Dia del Llibre coincideix amb l’aniversari de dos grans autors de la literatura universal
Al 1995, l’Organització de Nacions Unides per a l’Educació, la Cultura i la Ciència (UNESCO) va decidir instaurar el 23 d’abril com el Dia del Llibre i els Drets d’Autor, una jornada per ressaltar la importància dels llibres a l’hora de transmetre la cultura escrita.
Aquest dia també serveix per reconèixer la tasca d’escriptors, traductors i editors que fan possible que descobrim les històries d’autors llunyans, de tots els països i totes les èpoques.
Però sobretot, el Dia del Llibre és un dia per gaudir, impregnar-se d’imaginació i sortir al carrer per trobar un llibre que ens faci viatjar a altres mons i viure altres vides.
¡Los libros alimentan nuestras mentes!
No los dejemos escapar.
El día 23 de abril celebraremos el #DíaMundialDelLibro.https://t.co/nBGxxhXoba pic.twitter.com/3NMhDf0W4p
— UNESCO en español 🏛️#Educación #Ciencia #Cultura (@UNESCO_es) April 18, 2018
23 d’abril: un dia d’escriptors
La data també coincideix amb l’aniversari de la mort de dos autors fonamentals en la història de la literatura: William Shakespeare i Miguel de Cervantes.
Es diu que tots dos van morir el 23 d’abril de 1616, encara que en realitat no va ser exactament així.
Cervantes va morir a Madrid el 22 d’abril, però la seva mort es va registrar l’endemà. Shakespeare sí que va morir un 23 d’abril, però només segons el calendari julià que encara se seguia a Anglaterra (a la resta de països era 3 de maig, segons el calendari gregorià).
Les obres de teatre de Shakespeare són conegudes a tot el món: Romeu i Julieta, Molt soroll i poques nous, Hamlet, Macbeth, Otel·lo… I, encara que tenen més de 400 anys, els seus versos expressen millor que ningú l’amor i el desamor, la ira i la desesperació a través dels seus personatges.
#SabíasQue William Shakespeare es considerado uno de los escritores más prolíficos de la historia. Se calcula que escribió 37 obras teatrales, 154 sonetos y 4 obras líricas. ¿Cuál es tu preferida? 😱 pic.twitter.com/CuNzlATtwk
— México es Cultura (@MexicoesCultura) March 13, 2018
Coetani a Shakespeare, Cervantes va ser un altre dels grans autors del segle XVI. Va escriure L’enginyós Hidalgo Don Quixot de la Manxa, més conegut com ‘El Quixot’ (1605), considerada l’obra per excel·lència de la literatura en espanyol.
El Quixot és una paròdia de les novel·les de cavalleries que estaven de moda en aquella època. Per a Cervantes, aquestes històries eren avorrides, els arguments no tenien cap sentit i els seus personatges eren ridículs.
Per això el protagonista de la seva novel·la era un noble sense fama que es creu un gran cavaller amb deliris de grandesa. A més del seu sentit de l’humor, Cervantes destaca per fer un gran retrat de la societat de l’època i de la naturalesa humana.
https://www.instagram.com/p/BZo5-d2g6Wb/?utm_source=ig_embed
La rosa i el llibre
Molt abans que es convertís en una jornada internacional, el 23 d’abril ja era una celebració destacada a Catalunya.
El dia de Sant Jordi se celebra amb paradetes de llibres i roses als carrers i gent que recorre les llibreries buscant aquell llibre especial.
La tradició de regalar llibres als nois i roses vermelles a les noies fa temps que va passar a la història: ara tots volen el seu llibre i es venen roses de totes les maneres i colors.
I tu, ja has triat el teu llibre per aquest any?
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English