19 desembre 2024
spot_img
19 desembre 2024

25 anys alimentant talent cinematogràfic

Un cicle a la Filmoteca recupera les millors pel·lícules sorgides de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya

Per Judith Vives

Segur que coneixes molt bé el nom de Juan Antonio Bayona, director de grans èxits com L’impossible o Jurassic World. El que potser no saps és que va començar la seva carrera estudiant a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, l’ESCAC, un centre que ara compleix 25 anys.

Bayona, al costat de Kike Maíllo o Roser Aguilar, va ser un dels alumnes de la primera promoció d’una escola que ha vist néixer alguns dels talents més destacats de cinema català i espanyol.

De les seves aules, al llarg d’aquests 25 anys, també han sortit grans realitzadors com Javier Ruiz Caldera, Mar Coll, Dani de la Orden, Patricia Font, Alejandro Marzoa, Guillem Morales, Alex Pastor, Sergi Pérez, Nely Reguera o Elena Trapé.

Tots ells són ara protagonistes d’un cicle de pel·lícules a la Filmoteca de Catalunya, amb el qual l’ESCAC celebra el seu aniversari. En aquest cicle es reuneixen els principals talents sorgits de centre, i no només directors, sinó també guionistes, actors, productors, directors de fotografia, muntadors, tècnics de so que ara es posen al servei de produccions cinematogràfiques a tot el món.

El cicle consta de nou sessions i tindrà lloc durant els mesos de gener i febrer de 2020. Cada sessió inclourà la projecció d’un curt i d’un llargmetratge, així com un col·loqui amb els seus creadors.

A la Filmoteca podràs veure títols emblemàtics i grans èxits com el curt La Ruta natural i el llarg Els últims dies, tots dos d’Àlex i David Pastor; Tres dies amb la família, de Mar Coll o el curtmetratge guanyador d’un Goya, Café para llevar, de Patricia Font.

La inauguració del cicle tindrà lloc el divendres 3 de gener a les 19.30 a la Sala Chomón de la Filmoteca.

En aquesta sessió es veuran els primers treballs produïts des de l’ESCAC: el mític curtmetratge Mis vacaciones, de J. A. Bayona, i el llargmetratge Lo mejor de mí, de Roser Aguilar, tots dos guardonats en festivals nacionals i internacionals.

 

Una escola pionera

Els orígens de l’ESCAC es remunten a l’any 1994, quan Josep Maixencs va decidir donar continuïtat al projecte d’estudis de cinema que havia posat en marxa el Centre Calasanz de Formació Professional.

El centre va ser pioner en el seu camp, ja que el Graduat Superior en Cinema i Audiovisuals de l’ESCAC va ser el primer que s’impartia a Espanya.

Més tard, el 1999, l’ESCAC va crear la seva pròpia productora, Escándalo Films, per impulsar els treballs dels seus alumnes i graduats i reforçar la indústria cinematogràfica.

Aquesta productora va ser responsable, per exemple, de grans èxits de cinema espanyol com Eva, de Kike Maíllo, Tres dies amb la família, de Mar Coll o Lo mejor de mí, de Roser Aguilar.

Escándalo Films es va reconvertir l’any 2012 en ESCAC Films, com a productora dels treballs sorgits de l’escola.

 

Curts i llargs multipremiats

Per les aules de l’ESCAC han passat més de 6.000 alumnes de 23 països diferents. Les pel·lícules realitzades per aquests alumnes, siguin curts o llargs, han aconseguit el reconeixement nacional i internacional de crítica i públic, aconseguint més de 500 premis en un munt de festivals.

Destaquen els Premis de la Crítica al Festival de Locarno 2007 a Lo mejor de mí, de Roser Aguilar; el Millor Curtmetratge Internacional a Sundance 2006 per La ruta natural, d’Alex Pastor; la Menció Especial del jurat al Festival de Venècia 2011 a Eva, de Kike Maíllo o el Tercer Premi Cinéfondation al Festival de Cannes 2015 per Víctor XX, d’Ian Garrido.

Fotograma de la pel·lícula ‘Blog’, d’Elena Trapé.

A més, els graduats de l’ESCAC han estat distingits amb 37 Premis Gaudí i 21 Premis Goya, amb diversos Goya en la categoria de direcció novell, premi que han recollit tant J. A. Bayona (per El orfanato) com Kike Maíllo (per Eva) i Mar Coll (per Tres dies amb la família).

Si tu vols ser el següent a iniciar una carrera d’èxit en el cinema, per què no t’animes a estudiar a l’ESCAC?

Informació elaborada en col·laboració amb l’ESCAC

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -