26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

25N: contra la violència masclista

Avui se celebra el Dia per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona per conscienciar sobre aquesta xacra social que afecta  milions de dones al món

La violència de gènere suposa una violació dels drets humans. És una xacra social que afecta milions de persones a tot el món: l'Organització de les Nacions Unides (ONU) calcula que 736 milions de dones –gairebé una de cada tres– han estat víctimes de violència al llarg de la seva vida pel simple fet de ser dones.

El terme “violència de gènere” es refereix a qualsevol agressió contra una persona per causa del gènere, sigui home o dona. Tot i que no és el mateix que “violència masclista”, els mitjans de comunicació, governs i institucions solen utilitzar ambdues paraules com a sinònims perquè la gran majoria de víctimes de violència de gènere són dones

Aquesta pot manifestar-se de moltes maneres, com el matrimoni infantil (obligar les nenes a casar-se quan encara són menors d'edat), la mutilació genital femenina (extirpació parcial o total dels seus genitals externs) o l'explotació sexual (obligar i manipular les dones per participar en activitats sexuals amb fins lucratius). 

No obstant això, la forma de violència de gènere més estesa és la que té lloc en el marc de les relacions sentimentals. Els agressors poden exercir violència física a les parelles, però també psicològica (a través de manipulació emocional i insults) i sexual (obligant la dona a mantenir relacions sexuals sense el seu consentiment). 

En alguns casos, la violència acaba en feminicidi, que és el terme que s'utilitza per definir les morts violentes de les dones per raons de gènere. El 2022, 48.800 dones i nenes van morir a mans de les seves parelles o altres familiars a tot el món, segons dades de l'ONU. 

Amb l'objectiu de conscienciar sobre aquesta problemàtica i intentar eliminar-la, cada 25 de novembre se celebra el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona.

El problema del masclisme

El masclisme, entès com la falsa idea que l'home és superior a la dona, es posa de manifest a través de la violència de gènere

Aquest tipus de violència és una de les manifestacions més clares de la desigualtat entre homes i dones que encara existeix a la nostra societat. A més, hi ha factors que continuen perpetuant aquest problema, com l'educació patriarcal o l’absència de conseqüències efectives per als agressors.

L'agressor, influït per creences masclistes i rols de gènere tradicionals, se sent en una posició de superioritat i dominació pel que fa a la víctima, cosa que el fa creure que té dret a exercir un dany físic, psicològic o sexual. L'objectiu no és només fer mal, sinó també generar por, dependència i submissió.

Per prevenir la violència de gènere és fonamental l'educació i promoure la igualtat des d'edats primerenques. Hem de tenir clar que totes les persones tenim els mateixos drets, independentment de si som homes o dones. Ningú no hauria de ser sotmès a cap mena de violència per raó de gènere.

També cal lluitar contra els estereotips de gènere que segueixen reproduint idees sexistes. Per exemple, associar l'agressivitat als homes i la submissió i obediència a les dones.

Especial Informatiu de Junior Report

Cada 25 de novembre, el món s’activa per conscienciar sobre la violència de gènere i promoure'n l'erradicació. Aquesta jornada també és una oportunitat per reflexionar sobre les causes i les conseqüències d’aquesta xacra social.

Per això, des de Junior Report hem decidit analitzar les claus que envolten aquesta problemàtica a través d'un Especial informatiu, que inclou articles informatius i materials didàctics per treballar el tema a l'aula.

A més dels conceptes de la notícia d'avui, els estudiants podran treballar aspectes clau sobre la violència de gènere, així com anglicismes que les noves generacions feministes han incorporat al seu vocabulari (gaslighting, slut-shaming, mansplaining…). 

Podran aprendre què és el consentiment en l'àmbit de les relacions sexuals o com actuar davant d'un cas de violència masclista. A més, tindran l'oportunitat de reflexionar com la violència de gènere s'ha traslladat a l'àmbit digital a través de les xarxes socials.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -