Tot Estats Units es bolca en la celebració del 4 de juliol, data que celebra la Declaració d’Independència del Regne Unit
Aquest dimecres 4 de juliol se celebra una de les festes nacionals més conegudes a tot el planeta: el Dia de la Independència d’Estats Units.
És un dia celebrat als cinquanta estats que componen el país. De Nova York i Washington a la costa Est, a les ciutats de Califòrnia a la costa Oest; des dels estats muntanyencs que fan frontera amb Canadà al nord, a la frontera de Texas amb Mèxic al sud.
Més de 325 milions de persones llueixen la bandera amb barres i estels, preparen dinars a l’aire lliure, llancen focs artificials i aprofiten l’inici de l’estiu per celebrar una festa.
Aquest dia, tot es tenyeix de color vermell, blanc i blau: els colors de la bandera americana.
https://www.instagram.com/p/BklkmvXHWb0/?utm_source=ig_embed
La colònia es converteix en un nou país
Com la majoria de festes nacionals, la celebració del 4 de juliol està relacionada amb el naixement d’Estats Units com a país.
Seguint el deixant de Colón i els primers colonitzadors espanyols a Amèrica, al segle XVI altres països europeus van creuar l’oceà Atlàntic i van establir les seves colònies al continent nord-americà: francesos, holandesos i anglesos.
Els primers assentaments anglesos es van crear durant la primera meitat del segle XVII a la costa est. El govern d’Anglaterra va enviar amb vaixell als primers pelegrins, es va fer amb el control dels territoris i els va declarar propietat de l’Imperi Britànic.
El 6 de sept de 1620 de Plymouth (Inglaterra) zarpó El Mayflower, nave en la cual viajaron los "Peregrinos" los primeros inmigrantes en EEUU pic.twitter.com/H6RAERAWOq
— MEMORABLE (@EsMemorable) September 7, 2017
A mesura que passava el temps, van créixer les diferències entre anglesos i americans. Se suposava que els nous territoris formaven part de l’Imperi, però els americans no tenien representació al Parlament britànic. Al nou continent, la religió catòlica guanyava terreny al protestantisme de l’Església d’Anglaterra.
A més, controlar un territori tan gran des de la distància resultava molt difícil. El continent americà es trobava a setmanes de viatge amb vaixell, quan encara no existien les telecomunicacions.
Així doncs, entre 1760 i 1770 va tenir lloc la Guerra d’Independència, en la qual els nord-americans lluitaven per independitzar-se del Regne Unit. El Congrés d’Estats Units va aprovar la Declaració d’Independència el 4 de juliol de 1776.
La Declaración de Independencia de Estados Unidos sostiene: creemos que hay Verdades evidentes. Todos los hombres son creados igual, y su Creador les ha otorgado ciertos derechos inalienables como la vida, la libertad y la búsqueda de la felicidad. pic.twitter.com/YxRAz6iEAQ
— Embajada EU en Mex (@USEmbassyMEX) June 11, 2018
Música i focs artificials
El 4 de juliol és un dia festiu, així que la majoria d’edificis i serveis públics estan tancats. El curs escolar ja ha acabat i les botigues i negocis tanquen per celebrar la data.
El motiu d’aquesta festivitat està molt present en les celebracions: roba, menjar, complements, decoracions, edificis, vehicles i fins i tot mascotes… qualsevol cosa serveix per exhibir la bandera americana com a símbol de patriotisme.
https://www.instagram.com/p/Bkl5aWQltbl/?utm_source=ig_embed
Aprofitant que és estiu, moltes persones preparen pícnics o barbacoes a l’aire lliure. Els familiars que viuen a ciutats diferents del país viatgen a casa per reunir-se i celebrar aquest dia junts.
Molts ajuntaments organitzen desfilades i focs artificials que solen anar acompanyats de concerts, incloent la representació de l’himne nacional.