Els negacionistes creen i difonen notícies falses per boicotejar la lluita contra l’escalfament global
Com ja havia anunciat durant la seva campanya electoral, Donald Trump ha retirat els Estats Units de l’acord de París. Trump ha afirmat en diverses ocasions que el canvi climàtic és un engany i ell mateix és un exemple dels milions de persones que qüestionen l’escalfament global.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/265895292191248385
La comunitat científica ha demostrat una vegada i una altra que el canvi climàtic és una realitat i que els humans en som els responsables, però la posició negacionista s’alimenta de notícies falses.
El 95% de la comunitat científica assegura que el canvi climàtic és real i causat pels humans; però, tot i així, només el 55% de la població estatunidenca creu que l’activitat humana produeix l’escalfament global segons un estudi de la Universitat de Yale.
Difondre notícies falses per confondre
Durant anys, grups de pressió ultraconservadors han distribuït notícies falses per tal de difondre la idea que el canvi climàtic el provoquen fenòmens naturals. D’aquesta manera, algunes indústries poden seguir funcionant (i contaminant) sense tenir en compte el seu impacte ambiental.
Un cas destacable és el del Dr. Wei-Hock Soon, del Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Aquest investigador va saltar a la fama després de publicar una sèrie d’articles en què defensava que l’escalfament global està provocat per un augment de l’activitat solar.
La comunitat científica va desmentir ràpidament els seus arguments i el cas va acabar de forma escandalosa quan es va descobrir que el treball del Dr. Wei-Hock Soon estava finançat per empreses petrolieres.
Per combatre la desinformació, la comunitat científica ha creat diferents pàgines web on es desmenteixen un per un els mites més utilitzats pels negacionistes.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English