Pobles i ciutats de diversos països aposten per la literatura per atreure el turisme i promoure la cultura
Què tenen en comú el petit poble gal·lès de Hay-on-Wye, el poblet francès de Montolieu o el municipi català de Calonge? Diferents països i diferents llengües, però la mateixa passió pels llibres, fet que els ha convertit en viles de llibres.
Les booktown, traduït com a “ciutats de llibres” o “viles de llibres”, són petites poblacions que acullen diverses llibreries als carrers i fan de la venda de llibres una de les principals activitats econòmiques. L’objectiu és promoure el turisme bibliòfil, que atreu als amants dels llibres, però també fomentar la cultura i la literatura a la zona.
Segons l’Organització Internacional de Ciutats de Llibres (IOB), una booktown és una ciutat o poble petit, preferiblement en l’entorn rural, on es concentren diverses botigues de llibres, sobretot llibreries de vell i antiquaris que venen llibres de segona mà i exemplars antics.
L’objectiu d’aquest projecte, segons expliquen a la seva pàgina web, és impulsar un desenvolupament sostenible en aquestes zones, tant a nivell cultural com econòmic, ja que el turisme de llibres es considera un turisme de qualitat que pot aportar molts ingressos.
La popularitat de les booktown ha fet que alguns municipis apostin per aquest model i inaugurin diverses llibreries de cop per donar-se a conèixer. És el cas de Calonge, un municipi de poc més de 11.000 habitants que al desembre del 2021 va obrir set llibreries al centre històric de la ciutat.
Cadascuna està centrada en una temàtica diferent (llibreria infantil, literatura de viatges, còmics, llibres en altres idiomes…) i compten amb ajudes econòmiques del govern local per impulsar els negocis.
El somni del Regne de Hay
Arreu del món hi ha ciutats poblades de llibreries i barris on s’acumulen venedors de llibres de segona mà. No obstant això, es considera que la primera booktown de la història va ser Hay-on-Wye, un poblet de menys de 2.000 habitants al sud-est de Gal·les.
El llibreter anglès Richard Booth va obrir-hi una botiga de llibres de segona mà l’any 1961, en un antic parc de bombers abandonat. El seu objectiu era dinamitzar l’economia i la vida social d’aquesta zona rural, en un moment en què cada vegada més gent abandonava el camp per anar-se’n a viure i treballar a la ciutat.
L’entusiasme de Booth va fer que d’altres seguissin el seu exemple i durant la dècada del 1970 van obrir diverses botigues de llibres. A la millor època, Hay-on-Wye va arribar a tenir més de 20 llibreries, però amb l’aparició d’internet i els llibres electrònics moltes han hagut de reinventar-se en botigues d’antiguitats i souvenirs per als turistes.
Booth era un personatge poc convencional i aviat va captar l’atenció dels mitjans per donar a conèixer la seva construcció literària. Va donar al poble el nom de “Regne de Hay” i es va coronar ell mateix com a Ricard Cor de Llibre, en referència al rei Ricard I d’Anglaterra, conegut com Ricard Cor de Lleó.
El 1988 va crear un festival literari que encara avui se celebra i que cada any arrossega desenes de milers de turistes fins a aquesta petita localitat gal·lesa. Escriptors tan coneguts com Salman Rushdie, Mario Vargas Llosa o Ian McEwan han participat al festival. Booth va morir al 2019, però el seu regne literari continua més viu que mai.
Ciutats de llibres al món
La IOB agrupa vint ciutats de llibres en diferents països europeus com Suècia, Bèlgica, Dinamarca o Croàcia, però també a Austràlia, Malàisia i Nova Zelanda. Hi ha moltes més booktowns al món, però no totes pertanyen a aquesta associació.
Montolieu és un poblet medieval al sud de França amb poc més de 800 habitants. A la dècada del 1990, l’enquadernador de llibres Michel Braibant va tenir la idea de fundar una vila de llibres on, a més de llibreries, també es mostressin els diferents oficis relacionats amb els llibres: bibliotecaris, dissenyadors, editors, impressors…
Avui dia, Montolieu acull tota una comunitat d’artistes i llibreters que venen llibres nous i antics, a més d’un museu temàtic. Cada any rep més de 50.000 visitants i organitza conferències, lectures i exposicions sobre literatura i els seus autors.
A l’altre costat de l’hemisferi nord, al Japó, s’hi troba Jimbocho: un barri als afores de Tòquio conegut com “el barri dels llibres”. A Jimbocho hi ha prop de 200 llibreries en un laberint de carrers i carrerons, la majoria amb llibres de segona mà o antiguitats apilats en prestatgeries des del terra fins al sostre.
Hobart Book Village és una ciutat de llibres a l’estat de Nova York (Estats Units) fundada l’any 2005. Actualment compta amb set llibreries (el poble té poc més de 500 habitants), a més de galeries d’art, botigues d’antiguitats i roba vintage.
Altres venedors de llibres de segona mà s’han establert als voltants del poble, per això els bibliòfils poden gaudir d’una ruta entre la natura de les muntanyes Catskill. A més, cada any s’hi organitza un Festival de Dones Escriptores.