23 desembre 2024
spot_img
23 desembre 2024

“Què és més valuós: l’art o la vida?”

Dues activistes ecologistes llancen sopa sobre un quadre de Van Gogh per cridar l'atenció sobre la destrucció del canvi climàtic

Dues activistes de Just Stop Oil [Atureu el petroli], organització mediambiental que lluita contra els combustibles fòssils per tal de frenar els efectes el canvi climàtic, van llançar un pot de sopa de tomàquet sobre Els Gira-sols de Van Gogh, un dels quadres més famosos de la National Gallery de Londres (Regne Unit).

Phoebe Plummer, de 21 anys, i Anna Holland, de 20 anys, van saltar el cordó de seguretat que separa les obres dels visitants i van llançar el líquid contra el llenç, que estava protegit per un vidre i no va patir cap dany. Després es van ruixar les mans amb cola i es van enganxar a la paret, perquè els guàrdies de seguretat no poguessin arrestar-les.

L'acció de protesta va ser gravada en vídeo per altres membres de Just Stop Oil que ho van penjar a les xarxes socials. L'objectiu és conscienciar sobre la destrucció del canvi climàtic amb una pregunta tan senzilla com profunda: Què és més valuós: l'art o la vida?

El col·lectiu denuncia que el govern del Regne Unit vol aprovar noves llicències d'explotació de gas i petroli al país. Aquestes polítiques formen part del pla econòmic de Liz Truss, la nova primera ministra britànica, per reduir la dependència energètica d'altres països com Rússia i disminuir la despesa pública.

No obstant això, aquests projectes energètics posarien l'entorn natural en perill i incrementarien les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, que són la principal causa del canvi climàtic. En aquest sentit, els activistes es pregunten: “Per què protegim les obres d'art si no protegim milions de vides que es perdran per culpa del col·lapse social i climàtic?”.

Durant el mes d'octubre, Just Stop Oil ha organitzat nombrosos actes de protesta a diferents parts del Regne Unit: tallar carreteres, penjar-se al pont d'Isabel II o ruixar amb pintura taronja la seu de Scotland Yard (la policia de Londres) per denunciar els més de 300 activistes que han estat detinguts en aquestes protestes.

Just Stop Oil: milionaris contra el canvi climàtic

L'organització Just Stop Oil actua al Regne Unit, però està associada amb entitats d'altres països com Suècia, els Estats Units, el Canadà, Suïssa, Noruega, Austràlia…

Aquestes organitzacions han rebut suport econòmic del Climate Emergency Fund [Fons per a l'Emergència Climàtica], una fundació filantròpica fundada per diversos milionaris a Califòrnia (Estats Units). Enguany han distribuït fins a 4 milions de dòlars entre 39 grups activistes.

Entre aquests filantrops hi ha el guionista i director de cinema Adam McKay, que ja va alertar sobre el negacionisme climàtic a la pel·lícula ¡No mires arriba! (Don’t look up! 2021), protagonitzada per un grup de científics que intentaven –sense èxit– obrir els ulls als polítics sobre un perill imminent per a la humanitat.

Una altra de les grans benefactores dels moviments ecologistes és Aileen Getty, neta de l'empresari estatunidenc John Paul Getty, que a mitjan segle XX era un dels homes més rics del món gràcies a la producció i venda de petroli. Gran part d'aquesta fortuna pertany ara a l’Aileen, que ha decidit destinar-la a la lluita contra el canvi climàtic.

D’altra banda, John P. Getty era un famós col·leccionista d’art i va crear el Centre Getty en Los Angeles (Estats Units), un dels museus d'art més importants del món. La col·lecció inclou obres de grans pintors com Tiziano, Rembrandt, El Greco, Van Gogh, Turner, Degas, Munch…

En aquest sentit, algunes persones han criticat que Aileen Getty, la família de la qual ha destinat milions de dòlars a conservar el patrimoni artístic, patrocini ara accions de protesta que tenen com l’art com a objectiu. El debat està servit.

Art per cridar l'atenció

Les accions de protesta de Just Stop Oil i altres grups ecologistes han estat molt criticades per posar en perill grans obres d'art que formen part del patrimoni universal. Malgrat això, els activistes asseguren que aquestes actuacions estan pensades per minimitzar el dany sobre les obres i monuments: els quadres solen estar protegits per un vidre i les accions afecten el marc, que es pot canviar, mentre que les accions amb estàtues se centren al pedestal.

En canvi, vincular aquestes accions de protesta amb obres d'art garanteix l'atenció dels mitjans de comunicació i les autoritats. I, a més, també promou el debat entre la societat: quants recursos es destinen a protegir les obres d'art i quants a protegir el medi ambient?

En els últims mesos, diverses accions contra obres d'art han aparegut als titulars de diaris i informatius d’arreu del món, com el pastís llançat contra la Mona Lisa al Louvre de París.

Al juny, dos activistes de Just Stop Oil es van enganxar al marc del quadre Presseguers en flor (1889) de Vincent van Gogh a la Courtauld Gallery de Londres. Un mes després, cinc persones van enganxar-se les mans al marc de L'últim sopar (1520), una pintura renaixentista a la Royal Academy de la capital britànica.

Membres de l'organització italiana Ultima Gerazione es van enganxar a l'agost al pedestal de Laocont i els seus fills, una escultura grega del segle I d.C que es troba als Museus Vaticans de Roma. Els dos activistes portaven una bandera que demanava la acabar amb l'ús de gas i carbó.

L'últim informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), publicat al febrer, adverteix que cada vegada estem més lluny de salvar el planeta. La desaparició dels ecosistemes, l'extinció de les espècies, les onades de calor extrem i les inundacions seran cada vegada més freqüents i posaran en perill més de 3.000 milions de persones que viuen en zones vulnerables.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -