23 novembre 2024
spot_img
23 novembre 2024

Onam: el festival indi de la collita

L’estat de Kerala ret homenatge a la figura mitològica del rei Mahabali en un festival a finals d’estiu

L’Onam o Festival de la Collita se celebra cada any a l’estat de Kerala, situat a l’extrem sud de l’Índia i una de les regions més riques del país.

La celebració té lloc durant el Chingham, un dels mesos del calendari hindú de Malayalam que s’estén entre finals d’agost i principis de setembre.

Es tracta d’un dels festivals hindús més grans i el més important de la regió. Durant tres dies es realitzen ofrenes i desfilades en honor als déus, es fan representacions teatrals, catifes de flors i s’organitza la Vallam Kali, una famosa carrera de canoes de fins a 35 metres d’eslora.

Un dels actes més populars és el Pulikali o Dansa dels Tigres, que es balla des de fa més de 200 anys. Centenars de ballarins es pinten el cos per a representar la cara d’un felí i dansen al so dels tambors.

https://www.youtube.com/watch?v=yJzPTDikUtY

L’Onam celebra el final de l’estiu i l’arribada de l’època de collites, però també serveix per honrar la figura del rei Mahabali, un ésser mitològic que va governar a Kerala fa milers d’anys.

Segons la llegenda, Mahabali va aconseguir el seu poder després de derrotar els déus. Aquests van demanar ajuda a Vishnu, un dels tres déus suprems de la mitologia hindú, però Vishnu no va voler intervenir perquè Mahabali era un bon governant.

No obstant això, quan Vishnu va voler posar-lo a prova, el rei va demostrar la seva devoció i va donar totes les seves possessions a Vishnu. Com recompensa, li va atorgar un desig: un cop l’any, Mahabali podria tornar des del Més Enllà per visitar les terres que governava.

Així doncs, el festival coincideix amb la visita de Mahabali i el seu llegat al món terrenal.

https://www.instagram.com/p/B0kYiveArtR/

 

L’Índia, país de contrastos

L’Índia és un dels països més grans i poblats del planeta: té més de 1.300 milions d’habitants. Està situada al sud del continent asiàtic, entre el Golf Aràbic i el golf de Bengala.

Es troba en una zona de pas de moltes rutes comercials que han unit Àsia i Europa des de fa segles. Com a conseqüència, diversos països europeus van explotar el comerç d’espècies des de l’Índia a partir del segle XVI.

A mitjan s. XIX, el territori era una colònia del Regne Unit i estava sota domini de l’Imperi Britànic. Després d’anys de lluites i de la revolució pacífica de Mahatma Gandhi, l’Índia va aconseguir la seva independència el 15 d’agost de 1947.

L’Índia destaca per la seva multiculturalitat: existeixen centenars de creences, idiomes i tradicions que conviuen dins el país. La riquesa de la cultura hindú està present als temples, les danses i rituals, però també en la seva roba o a la gastronomia.

L’espiritualitat és molt important per als indis. L’hinduisme és una religió politeista que venera diversos déus, diferents segons la branca de la religió o la tradició de cada zona. Es calcula que hi ha més de 1.000 milions de creients hindús a tot el món.

Avui dia, l’Índia es considera una potència emergent. Els propers anys s’espera que la seva economia creixi molt gràcies a la seva població: més de mil milions de persones que podran treballar, produir i consumir.

No obstant això, aquesta superpoblació també té la seva part negativa. L’Índia té un dels índexs de pobresa més alts del món: més de 100 milions de persones estan en situació de pobresa extrema i viuen amb menys de 2 dòlars al dia.

La falta de recursos afecta a altres aspectes bàsics com l’educació (una quarta part de la població és analfabeta) o la salut (la falta d’aigua potable provoca milers de morts cada any).

D’altra banda, el tradicional sistema de castes que divideix la societat en classes afecta sobretot els més pobres, que queden al marge del progrés. En aquest sistema, les nenes i dones són les més perjudicades, discriminades i ignorades per la resta.

No obstant això, un dels pitjors problemes als que s’enfronta el país és sens dubte la contaminació. L’aire contaminat de les ciutats supera de molt els límits recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a més de posar en risc el futur del planeta.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -