23 novembre 2024
spot_img
23 novembre 2024

LeBron James: el rei de l’NBA

El jugador dels Lakers passa a la història del bàsquet com el màxim puntuador de la lliga als Estats Units

El jugador de bàsquet estatunidenc LeBron James va fer història la matinada de dimecres i va batre el rècord de punts a la famosa National Basketball Association (NBA). James va arribar als 38.390 punts i es va convertir en el màxim anotador de la història de l’NBA, tot superant el mític jugador Kareem Abdul-Jabbar (que es va retirar al 1989 amb 38.387 punts).

LeBron James juga actualment a Los Angeles Lakers i va batre el rècord en un partit contra els Oklahoma City Thunder. Els Lakers són un dels equips més populars i amb més títols de l’NBA, però aquesta vegada van perdre per 130-133.

L'estadi dels Lakers estava ple: prop de 19.000 espectadors havien omplert el mític Staples Center (que ara es diu Crypto.com Arena pel patrocini amb una plataforma de criptomonedes). Encara que els Lakers perdien, quan James va marcar la cistella decisiva al tercer quart, el partit es va aturar i tota l'afició va celebrar el moment històric.

El mateix Kareem Abdul-Jabbar, que ara té 75 anys, estava a l’Staples Center. Va entrar a la pista per felicitar James i li va lliurar una pilota de bàsquet com a reconeixement. És el mateix homenatge que Abdul-Jabbar va rebre fa 39 anys, el 5 d'abril del 1984, quan va superar Wilt Chamberlain com a màxim anotador de l’NBA.

James té 37 anys, aquesta és la seva vintena temporada a l'NBA i, al llarg de la seva carrera esportiva, ha batut molts rècords. L'any passat va marcar la màxima puntuació total a la lliga estatunidenca: va superar la marca de 44.519 punts en partits de la fase regular i playoffs (un rècord que també pertanyia a Abdul-Jabbar). A més, és l'únic jugador que ha aconseguit anotar un triple-doble a tots els equips de l’NBA.

D'Ohio a l'Olimp del bàsquet

LeBron Raymone James Sr. va néixer el 30 de desembre del 1980 a Akron, una ciutat de l'estat d'Ohio (nord-est dels Estats Units). La seva mare el va tenir amb 16 anys i el va criar sola als suburbis d’Akron, en un entorn on hi havia molts problemes de pobresa i criminalitat.

Des de jove, LeBron va demostrar ser un esportista nat i jugava tant al bàsquet com al futbol americà. L'ajudava el fet que era molt alt (als 13 anys ja feia 1,83 metres; ara fa 2,09 metres) i tenia un cos atlètic. Però, un cop arribat a l'institut, es va fer evident el seu talent per al bàsquet, on dominava el joc en les cinc posicions.

Va començar a disputar tornejos estatals amb l'equip de l’institut, on va cridar l'atenció dels observadors i entrenadors de diverses universitats. No obstant això, mai va arribar a la universitat: el 2003, amb tot just 18 anys, va ser seleccionat pels Cleveland Cavaliers per jugar a l'NBA. Mesos abans ja havia signat un contracte de publicitat amb Nike per 90 milions de dòlars.

Des de llavors, la seva carrera esportiva no ha deixat de créixer i ell no ha parat d'acumular trofeus. Des de la posició d'aler, ha jugat amb els Cavaliers, Miami Heat i Lakers, equip on va entrar l’any 2018. I des del 2005 forma part de l’All-Star, un torneig de l’NBA que reuneix els millors jugadors de cada temporada.

A més de 4 campionats de l’NBA, també ha guanyat quatre vegades el premi MVP de l’NBA i MVP de les Finals de l’NBA, que l’acrediten com a millor jugador del torneig. Amb la selecció dels Estats Units ha guanyat dos ors olímpics a Pequín 2008 i Londres 2012.

NBA: la lliga de les estrelles

L'NBA és sinònim de bàsquet de primer nivell i, sobretot, d'espectacle. No només per la qualitat dels jugadors, que són els millors del món, sinó pel format dels partits i tota la cobertura mediàtica que envolta la competició.

El bàsquet és el segon esport més seguit als Estats Units (per darrere del futbol americà) i les retransmissions de partits de l’NBA aconsegueixen audiències milionàries. Els partits de la final del 2022 entre els Golden State Warriors i els Boston Celtics van tenir una audiència mitjana de 12,4 milions d'espectadors, segons dades de Statista.

Aquest interès està potenciat per la mateixa organització, que constantment crea noves regles i formats per donar més emoció a la competició. Per exemple, des que van introduir un sistema de playoffs a la final (una eliminatòria de diversos partits entre els dos primers classificats per decidir el vencedor), les finals duren més dies i l'audiència s'acumula.

Aquest espectacle també es trasllada al draft, el sistema d'elecció de nous jugadors procedents d'universitats o de lligues d'altres països. En aquest sorteig, els equips pitjor classificats a la temporada anterior són els que trien primer: d'aquesta manera es redueixen les diferències entre equips i augmenta l'expectació sobre el torneig. La cerimònia del draft rep cada any una gran atenció mediàtica.

Competir a l'NBA també és el somni de molts jugadors professionals de lligues estrangeres, que estan disposats a canviar de país i continent per complir una fita a la seva carrera esportiva. La temporada actual, 120 jugadors internacionals de 40 països juguen en algun dels 30 equips o franquícies de l’NBA.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -