Què el provoca, com ens afecta i de quina manera podem combatre’l
El canvi climàtic és un dels reptes més grans al qual ens enfrontem: l’escalfament global té efectes arreu del planeta i cada vegada seran més difícils de combatre. Hem d’actuar aviat, abans que la situació sigui irreversible.
Què és el canvi climàtic
A l’atmosfera terrestre existeixen uns gasos que retenen la calor del sol i permeten que la Terra sigui prou càlida perquè hi hagi vida: és el que es coneix com efecte hivernacle.
No obstant, algunes activitats emeten encara més quantitat d’aquests gasos, que s’acumulen i fan augmentar la temperatura del planeta: això és l’escalfament global. Un escalfament excessiu del planeta provoca elcanvi climàtic.
Què el provoca
La crema de combustibles fòssils, la desforestació, la ramaderia i altres activitats humanes incrementen la quantitat de gasos d’efecte hivernacle (GEH). Com més gasos hi ha, més escalfor reté l’atmosfera; com a conseqüència, es trenca l’equilibri natural i augmenta la temperatura a la Terra.
El diòxid de carboni (CO2) és el principal responsable de l’escalfament global: representa el 80% dels gasos d’efecte hivernacle que hi ha a l’atmosfera.
Com ens afecta
L’augment de les temperatures té conseqüències: es desfà el gel dels pols, augmenta el nivell del mar, disminueixen les precipitacions i això afecta la vegetació i les espècies animals que viuen en espais naturals.Cada vegada més, a moltes ciutats del món, els nivells de contaminació superen els límits de seguretat marcats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Què fan els polítics?
Els governs de tot el món saben que el canvi climàtic és una amenaça real, per això es reuneixen cada any a la Conferència de les Parts (COP) per debatre sobre quines estratègies cal seguir. La pròxima COP23 se celebrarà a la ciutat alemanya de Bonn al novembre.
Si realment és tan urgent actuar contra el canvi climàtic… per què no s’ha reaccionat abans?
Perquè les decisions s’han de prendre per consens: això significa que no hi ha res acordat fins que tots els països estan d’acord. A més, no n’hi ha prou que només alguns països es comprometin a reduir les emissions de CO2: el més important és que els 195 països ho facin.
Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Treballa aquest tema a classe!