22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

50 anys sense Tolkien

L’escriptor d’obres com ‘El Senyor dels Anells’ està considerat el pare de la literatura fantàstica moderna per les seves contribucions al gènere

Fa 50 anys, el món literari va perdre un dels seus escriptors més reconeguts. John Ronald Reuel Tolkien, conegut per les seves inicials J. R. R. Tolkien i autor d’obres com El Hobbit i El Senyor dels Anells, va morir el 2 de setembre de 1973. Els seus llibres han tingut un impacte profund tant en la literatura i el gènere de fantasia com a la cultura popular.

Tolkien va néixer el 3 de gener de 1892 a Bloemfontein, Sud-àfrica. Va estudiar llengües anglosaxones i germàniques, així com literatura clàssica i va arribar a treballar com a professor a la Universitat d’Oxford. La seva experiència acadèmica en llenguatges i mitologies antigues va influir enormement en les seves creacions literàries.

El 1937, va publicar El Hobbit, una de les seves obres més aclamades que narra les aventures de Bilbo Bolsón i un grup de nans a la recerca d’un tresor. Escrit amb un to lleuger, el llibre estava dirigit a un públic jove, i Tolkien va crear més de 100 dibuixos per recolzar la història.

A El Hobbit vam conèixer per primera vegada la Terra Mitjana, un univers fictici que s’assembla en moltes formes a l’Europa medieval, però que conté elements fantàstics com els elfs, els nans i la màgia. En aquest univers, els personatges, depenent de la raça i la cultura, tenen un llenguatge propi creat pel mateix escriptor.

Tolkien va continuar desenvolupant la Terra Mitjana a la sèrie d’El Senyor dels Anells, una trilogia de llibres publicada entre 1954 i 1955 que segueix les aventures de diversos personatges. Entre ells trobem Frodo Saquet, el nebot de Bilbo (protagonista d’El Hobbit), que intenta destruir un poderós anell per evitar que vaig a parar a mans del Senyor Fosc Sauron. 

Ambdues obres van consolidar Tolkien com un autor icònic i avui dia és reconegut com el pare de la literatura fantàstica moderna. La seva habilitat per construir mons detallats ha inspirat diverses generacions d’escriptors de fantasia, com George R.R. Martin, autor de Juego de Tronos o Patrick Rothfuss, autor d’El nombre del viento.

Terra Mitja, un lloc únic

A les pàgines dels llibres de Tolkien, un món màgic i èpic cobra vida. Parlem de la Terra Mitjana, un univers fictici perfectament construït amb les pròpies cultures, races i paisatges, així com amb els seus propis llenguatges, aventures i mitologia.

En aquesta terra imaginària coexisteixen humans, elfs, nans, hobbits, orcs i molts altres éssers. Tot i que alguns d’aquests personatges conviuen en harmonia, altres travessen relacions complexes que porten al conflicte, cosa que fa que la trama dels llibres sigui més profunda.

Com si fos un continent real, la Terra Mitjana té els seus propis llocs emblemàtics. Als seus llibres, Tolkien va dibuixar mapes detallats, creant un univers que se sent real i coherent. Trobem zones com La Comarca, la llar dels hobbits; Rivendel, una ciutat élfica ubicada a les muntanyes que és considerat un refugi segur; o Mordor, una terra assolada per la foscor i el poder del Senyor Fosc Sauron.

A les seves obres emblemàtiques, Tolkien va construir un món que va més enllà de les històries principals. Cada racó de la Terra Mitjana té la seva pròpia història, mitologia i folklore, cosa que suggereix que l’univers és molt més gran que les històries que apareixen als llibres.

Sens dubte, un dels aspectes més singulars de la Terra Mitjana és la creació de llenguatges ficticis per part de Tolkien. Al llarg de la vida acadèmica, l’escriptor va estudiar diferents llengües i es va formar en mitologia. Aquest coneixement li va servir per desenvolupar llenguatges complets i coherents per a diverses races, cosa que dóna a l’univers molta més autenticitat.

Tolkien al cinema

La influència de les obres de Tolkien no ha estat limitada al món literari, sinó que també ha arribat al cinema. El Senyor dels Anells, la seva obra més aclamada, va ser adaptada a la gran pantalla en una trilogia dirigida per Peter Jackson: La Comunitat de l’Anell (2001), Les Dos Torres (2002) i El Retorno del Rey (2003).

Les pel·lícules van aconseguir capturar l’essència de la Terra Mitjana i presentar tot l’univers de Tolkien d’una manera visual i narrativament emocionant, cosa que va atreure lectors aficionats i un públic nou.

A més, els llargmetratges van destacar per la innovació tècnica, incorporant efectes visuals. Entre altres innovacions, les pel·lícules van ser pioneres utilitzant la captura de moviment i la generació d’imatges generades per ordinador (CGI) per crear personatges digitals. Va ser el cas de Gollum, un dels personatges més emblemàtics.

La trilogia no només va ser un èxit a taquilla, sinó que també va rebre elogis de la crítica i va guanyar multitud de premis. Les tres pel·lícules en conjunt van ser nominades per a un total de 30 premis Oscar (dels quals van guanyar finalment 17). L’èxit va obrir la porta a més adaptacions i Jackon també va dirigir una trilogia de pel·lícules basades en el El Hobbit.

El 2022, l’univers de Tolkien va tornar a les pantalles, aquesta vegada en format de sèrie. El Senyor dels Anells: els Anells de Poder, formada per vuit capítols, està ambientada a la Segona Edat de la Terra Mitjana, és a dir, abans dels esdeveniments que tenen lloc en la trilogia del Senyor dels Anells.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -