22 desembre 2024
spot_img
22 desembre 2024

Un segle d’animació amb Walt Disney Studios

L'estudi, que es va fundar fa 100 anys, ha estat objecte de crítiques pels estereotips que promou en algunes de les seves pel·lícules clàssiques

El 16 d'octubre de 1923, els germans Walt i Roy O. Disney van fundar Walt Disney Studios (encara que en aquell moment portava el nom de “Disney Brothers Studio”). Naixia així un dels estudis de cinema i animació més coneguts actualment pel seu impacte en la cultura popular.

El primer projecte important de Walt Disney Studios va ser la creació d'una sèrie de curtmetratges d'animació anomenats Oswald el conill afortunat. Aquests es van produir per a la Universal Pictures a la dècada de 1920, estudi de cinema que va acabar quedant-se amb els drets del personatge.

El conill Oswald va ser un antecessor del personatge més famós de Disney: Mickey Mouse. Aquest ratolí va debutar al curtmetratge Steamboat Willie el 1928, una producció que va ser un gran èxit. Va marcar el començament de la fama i l'èxit de la companyia d'aquests germans a la indústria de l'animació.

Els estudis Disney han destacat principalment per la innovació. Van desenvolupar el seu primer llargmetratge d'animació, Blancanieves y los Siete Enanitos, el 1937. Més tard, van introduir la tecnologia de Technicolor a La Cenicienta (1950), un procés avançat que oferia una reproducció de colors més rica i precisa per a l'època.

Els estudis s'han diversificat econòmicament, és a dir, han ampliat les activitats i els ingressos més enllà de la producció de pel·lícules. El 1955, van crear el seu primer parc d'atraccions Disneyland (avui en tenen 6 repartits per tot el món). També han adquirit importants companyies d'entreteniment, com ara Pixar, Marvel Entertainment (creadors de mítics superherois) i Lucasfilm (creadors de Star Wars).

La seva última innovació va tenir lloc el 2019, quan van llançar Disney+, una plataforma de streaming que permet portar el contingut directament a les llars de milions de persones a tot el món.

Les idees de Walt Disney

Disney Brothers Studio ho van fundar els germans Roy O. i Walt. Mentre que Roy O. s'encarregava de la part financera, administrativa i comercial de l'empresa, Walt es va centrar a tota la part creativa i de producció. Amb el pas dels anys, Walt va començar a guanyar molta més popularitat i avui dia és el creador que tothom recorda.

Walt Disney va néixer a Chicago el 1901. Des de molt jove li va agradar dibuixar, així que va estudiar per convertir-se en il·lustrador professional i va començar a treballar fent dibuixos de campanyes publicitàries i còmics. Però allò que realment l'apassionava eren els dibuixos animats.

A principis del segle XX, la indústria del cinema començava a crear les primeres pel·lícules d'animació. Els grans estudis cinematogràfics eren a Hollywood, així que els germans Disney es van traslladar a Califòrnia i van fundar el que avui coneixem com a Walt Disney Studios.

Però Walt no només era un dibuixant, sinó que també era un empresari emprenedor que va saber aprofitar l'èxit que va tenir el seu personatge Mickey Mouse per expandir la marca Disney. Per exemple, a finals de 1928 va comercialitzar una línia de productes amb la imatge del ratolí. Va ser un innovador a l'animació, la tecnologia i la narració d'històries.

Walt va morir el 1966, però el seu llegat a la indústria de l'entreteniment és immensurable. Avui dia The Walt Disney Company (companyia que engloba els estudis de cinema, els parcs d'atraccions i els productes de consum, entre d'altres) és una de les empreses d'entreteniment més grans del món.

Un recorregut per les seves pel·lícules

Walt Disney Studios ha estat la llar d'algunes de les pel·lícules més mítiques i estimades de la història del cinema. Des del seu primer llargmetratge, Blancanieves y los Siete Enanitos (1937), els estudis de cinema i animació han destacat en la creació d'històries inoblidables i plenes de màgia.

Walt Disney va crear pel·lícules amb què milions de nens i nenes de tot el món van créixer. Parlem de llargmetratges com Pinotxo (1940), Fantasia (1940), Dumbo (1941), Bambi (1942) o La Cenicienta (1950).

Després de la seva mort el 1966, la companyia va perdre el rumb durant un temps. Però a finals dels anys 80 va tornar amb grans èxits com La sirenita (1989), La Bella y la Bestia (1991), Aladín (1992) o El Rey León (1994), totes guanyadores del Premi Oscar a Millor Pel·lícula d'Animació.

A la dècada dels 2000, un dels seus grans èxits va ser Frozen (2013), que es va convertir en un fenomen cultural. La història de les germanes Anna i Elsa, amb la cançó Let It Go com a himne, es va convertir en un èxit global. La pel·lícula va empoderar les joves i va resaltar la importància de l'amor entre germans.

Les pel·lícules antigues de Disney han estat objecte de polèmica per reproduir certs estereotips. A hores d'ara algunes poden resultar ofensives des del punt de vista de la igualtat de gènere, els drets civils o el racisme. De fet, Disney va decidir retirar algunes d'aquestes pel·lícules del catàleg infantil Disney+.

Treballa l’actualitat a l’aula   

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -