25 novembre 2024
spot_img
25 novembre 2024

Alto el foc temporal a Gaza

Israel i Palestina suspenen les hostilitats durant quatre dies per intercanviar presoners i ostatges i facilitar l'entrada d'ajuda humanitària

L' alto el foc de quatre dies entre Israel i Palestina ja està en marxa. Després de diverses setmanes de negociació, la suspensió de les hostilitats que tenen lloc a la Franja de Gaza va entrar en vigor divendres passat, 24 de novembre, i està previst que duri fins aquest dilluns.

L'alto el foc ha estat negociat gràcies a la intermediació de Qatar i els Estats Units per facilitar l'intercanvi d'ostatges i presoners de tots dos bàndols.

La suspensió de les hostilitats també farà possible l? entrada d?ajuda humanitària a Gaza. Tant l'ONU i les organitzacions humanitàries adverteixen des de fa setmanes que la situació a aquesta zona és desesperada.

Aquesta és la primera treva després de set setmanes de conflicte intens. L'exèrcit d'Israel ha avisat els ciutadans de Gaza que no vagin cap al nord , descrita com una "perillosa zona de guerra" . Al seu lloc, els ha indicat que es desplacin cap al sud de la Franja, a través de la carretera Salah al-Din.

Tot i això, malgrat l'alto el foc, l'exèrcit d'Israel ha advertit a través d'un vídeo en xarxes socials que "la pausa humanitària és temporal" i que " la guerra no s'ha acabat ".

Des del 7 d'octubre, els atacs israelians a la Franja de Gaza han provocat més de 14.500 morts , moltes dones i nens innocents. Per la seva banda, els atacs de Hamàs contra Israel han causat 1200 morts , mentre que més de 200 persones han estat segrestades.

L'alto el foc a Gaza ha arribat pocs dies abans de la commemoració del Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí , que té lloc cada 29 de novembre . Aquest dia va ser establert per les Nacions Unides per destacar la situació a Palestina i el conflicte amb Israel.

Segrest i alliberament d'ostatges

Un dels punts clau de l?acord entre Israel i Hamàs és l'alliberament d'?'ostatges i presoners de guerra al llarg dels quatre dies de treva.

Segons ha informat Qatar, està previst l'alliberament d'uns 50 dels 240 ostatges israelians capturats per Hamàs a l'inici del conflicte. Entre aquests ostatges s'inclouen ciutadans estrangers de 26 països, que van ser segrestats per militants de Hamàs durant l'atac a Israel el 7 d'octubre passat que va iniciar aquesta guerra.

Els 50 ostatges qsón majoritàriament dones i nens , tots ells de nacionalitat israeliana o doble nacionalitat , entre ells tres israelians-nord-americans.

Israel, per la seva banda, alliberarà 150 presoners palestins que estan detinguts a presons israelianes. Es tracta de la meitat d' un total de 300 presos inclosos a la llista divulgada pel govern d'Israel. La majoria d'aquests presoners (un 89% ) són homes i van ser arrestats per atacar soldars israelians, fabricar explosius i altres càrrecs similars.

Fins dilluns al matí s'havien alliberat 54 ostatges que eren a Gaza i 117 presoners palestins, la majoria adolescents i dones.

L'acord entre Israel i Palestina també contempla la possibilitat de nous alliberaments d'ostatges , cosa que permetria alhora allargar l'alto el foc . "Per cada 10 ostatges addicionals que s'alliberin hi haurà un dia addicional de treva", afirma el govern israelià en un comunicat.

Israel insisteix, no obstant, que no cessarà la lluita per “tornar a casa tots els ostatges, completar l'eliminació de Hamàs i garantir que no hi haurà cap nova amenaça a l'Estat d'Israel per part de Gaza”.

Crisi humanitària a Gaza

El segon gran punt de l'acord per a l'alto el foc és facilitar l'accés de l'ajuda humanitària a la Franja de Gaza.

Israel ha imposat un bloqueig complet de la Franja des del 9 d'octubre, cosa que impedeix l'entrada d'ajuda humanitària. L'ONU i altres organitzacions humanitàries alerten de la manca d'aigua, electricitat, aliments i medicines a Gaza. Tot i alguns intents posteriors de permetre l'entrada d'ajuda, l' escassetat de subministraments essencials, la manca de combustible i els obstacles polítics han dificultat el lliurament efectiu de l'ajuda humanitària.

A més, els continus atacs i bombardejos d'Israel a Gaza han afectat els hospitals de la zona . El 20 de novembre passat, la imatge d'una trentena de nadons prematurs que van ser evacuats de l' hospital d'Al-Shifa es va convertir en símbol de la crisi humanitària que es viu a la zona.

Fins ara hi ha més de 700.000 persones desplaçades . La crisi afecta especialment els nens . La comunitat internacional ha expressat la preocupació sobre la situació. Fins i tot el Papa Francesc s'ha referit a la situació definint-la de “ terrorisme ”. El pontífex es va reunir la setmana passada per separat amb familiars dels ostatges dels dos bàndols i va reclamar el final de la guerra .

Treballar l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per als subscriptors. Descobreix l'activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -