18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

La publicació de nous documents sobre el cas Jeffrey Epstein provoca una onada de desinformació

Per Javier Castillo (Verificat)

La desclassificació de nous documents relacionats amb el cas de Jeffrey Epstein, ordenada per una jutgessa de Nova York, ha desencadenat una onada de desinformació i rumors falsos al voltant del seu contingut i els noms que hi apareixen. El multimilionari nord-americà es va suïcidar en presó el 2019 mentre esperava el judici per crear una xarxa de tràfic sexual de menors. 

Després de la revelació d’aquests arxius, diverses publicacions a xarxes socials han assegurat que s’havia donat a conèixer una “llista de pedòfils” o de “clients d’Epstein” a la qual apareixien personalitats famoses com els expresidents dels Estats Units Donald Trump i Bill Clinton, però no és així. A més, que un nom aparegui als arxius desclassificats no implica cap mena de culpabilitat.

Qui era Jeffrey Epstein?

Epstein era un multimilionari inversor nord-americà conegut per relacionar-se amb les elits polítiques, econòmiques i culturals dels Estats Units. El 2005, els pares d’una noia de 14 anys van dir a la policia de Florida que l’inversor havia abusat sexualment de la seva filla a una de les seves mansions. 

Arran d’aquesta acusació, desenes de menors d’edat van descriure fets similars, però el 2008 Epstein va arribar a un acord amb la fiscalia per al qual només va complir 13 mesos de presó en un programa de llibertat condicional a canvi de registrar-se com a delinqüent sexual.  

El 2019, el multimilionari va ser detingut després de tornar a ser acusat de crear una xarxa de tràfic sexual de menors entre el 1994 i el 2004, però un mes després es va suïcidar en presó mentre esperava el judici. 

Els documents que s’han publicat ara formen part d’una demanda presentada el 2015 per Virginia Giuffre, una de les víctimes d’Epstein, contra Ghislaine Maxwell, l’exparella i exsòcia del multimilionari condemnada el 2022 a 20 anys de presó per ajudar-lo a abusar sexualment de menors d’edat.

Aparèixer als documents desclassificats no és sinònim de culpabilitat 

Els arxius publicats contenen transcripcions de declaracions, interrogatoris, correus electrònics i altres peces de la investigació. Tanmateix, en cap cas apareix una llista de “clients sexuals” d’Epstein ni de persones acusades de pedofília, al contrari del que s’ha viralitzat a les xarxes socials, on la desinformació sobre els documents va circular des del moment de la seva desclassificació. 

Així ho han comprovat agències de fact-checking com Verificat, Maldita, Newtral, Chequeado o Snopes, totes membres de la xarxa internacional de verificadors que lluiten contra la desinformació (IFCN). Un dels rumors falsos que més s’ha difós des de llavors és la imatge d’una falsa “llista oficial de vols a l’Illa Epstein”, la qual ni tan sols és actual, sinó que circulava des de febrer del 2023 com a mínim.  

A més, que el nom d’una persona aparegui a les pàgines publicades no vol dir que estigui implicada en la xarxa  de tràfic sexual d’Epstein ni que estigui acusada de cap delicte ni que estigui sent investigada. 

De fet, la mateixa jutgessa que ha ordenat publicar els documents va manifestar que ho feia perquè gran part de la informació que contenen ja s’havia fet pública a través dels mitjans o inclòs al mateix judici contra Ghislaine Maxwell per la seva col·laboració amb Epstein. En tot cas, s’espera que en el futur es publiquin més documents relacionats amb el cas, d’acord amb AP

Trump, Clinton o Stephen Hawking hi apareixen, però no com a implicats

Els expresidents dels Estats Units Bill Clinton i Donald Trump, dos dels noms que més rebombori han generat a les xarxes socials, sí que són esmentats als arxius desclassificats, però en cap cas apareixen acusats de cometre cap delicte

En el cas de Clinton, que durant anys es va relacionar amb Epstein, és citat a la declaració d’una de les víctimes, la qual assegura que el multimilionari li va dir un cop que a l’expresident nord-americà “li agradaven joves, referint-se a noies”. 

La mateixa denunciant també declara, segons recull la cadena de televisió nord-americana CNN, que en una ocasió en què viatjava amb Epstein a un dels seus avions i van haver de fer un aterratge forçat a la ciutat d’Atlantic City, ell va dir que avisarien a Trump per anar a un dels casinos de l’expresident
Qui també és esmentat als arxius és el científic Stephen Hawking, però tampoc com a relacionat amb la xarxa de tràfic sexual d’Epstein, tal com s’ha viralitzat a les xarxes socials. Un dels rumors falsos desmentits per agències de verificació com Maldita o Fast Check assegurava que a les pàgines desclassificades es deia que al científic “li agradava veure nans despullats”, però era un muntatge.

El Fake de la Setmana és un projecte conjunt de Junior Report i Verificat

Si el teu centre educatiu està interessat a treballar la desinformació a l’aula, omple aquest formulari i ens posarem en contacte amb vosaltres.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -