Descobreix quines són les professions més demandades d’un sector emergent i que cerca joves amb talent
Com ja hem comentat aquí, per respondre a la pregunta “i jo, de què treballaré?” cal que coneguis el món del treball i les seves tendències, la diversitat de professions que existeixen i les competències que cal que desenvolupis. Una de les accions a fer és explorar sectors d’activitat que actualment es consideren emergents o en creixement. Avui, et presentem el sector dels videojocs.
El sector dels videojocs, part imprescindible de la indústria de l’oci, ha esdevingut un sector amb altes expectatives d’expansió econòmica i de demanda de perfils professionals. El sector dels videojocs va superar els 2.000 milions d’euros en facturació el 2022, però és que ja va registrar un creixement del 48% en el període de 2017 a 2022.
Segons David Carretero, expert en desenvolupament de videojocs i coordinador de l’àrea d’Animació i Videojocs a LCI Barcelona, escola de disseny i arts visuals, “l’arribada de noves tecnologies i de més joves que de debò volen aprendre a desenvolupar videojocs expliquen aquest context de constant creixement. Tots els joves que de petits s’entretenien amb la Play, ara saben que es poden formar per desenvolupar aquests mateixos videojocs i molts més”.
Es tracta d’un sector on els joves son protagonistes. De fet, el 93% de les persones ocupades tenen menys de 45 anys; i 4 de cada 10 treballadors de videojocs té menys de 30 anys. I gairebé 5 de cada 10, viu a Catalunya! Això sí,el sector planteja que manca la incorporació de les dones.
Quina formació i quines competències necessites per treballar en el sector dels videojocs?
Doncsel 44% de les persones que treballen en aquest sector han cursat un Cicle Formatiu de Grau Superior i el 30%, una carrera universitària.
I pel que fa a les competències de caràcter transversal, les persones expertes destaquen: el treball en equip, la formació continua, la flexibilitat i adaptació al canvi, així com la capacitat d’organització. I en el cas dels professionals més joves: la capacitat d’acceptar feedback, saber escoltar o tenir curiositat genuïna.
Vols conèixer quines són les 5 professions més demandades en el sector dels videojocs?
A continuació et presentem les professions que hi ha darrera d’Street Fighter 6, NBA 2K23, Hogwarts Legacy o FIFA 23.
Programador/a de videojocs
Aquest professional participa en la concepció del videojoc, en el desenvolupament del videojoc i en garanteix la qualitat i el manteniment. Cal tenir en compte que normalment ha de treballar, de forma coordinada amb altres professionals que participen en el desenvolupament tècnic del videojoc, com ara l’equip de disseny de la interfície d’usuari, experts/es en usabilitat, …
És responsable de l’estructura interna (l’arquitectura del joc) i té una visió integral de totes les tasques i tecnologies involucrades en el desenvolupament del videojoc (multimèdia, 2D i 3D, simulació de comportaments intel·ligents i multijoc en xarxa, …).
Artistes 3D i 2D
Les persones que es dediquen a l’Art 3D i 2D són els responsables de dissenyar i modelar tots els elements del videojoc com personatges, paisatges i objectes. Es tracta d’un perfil molt present en el sector (el 17% dels llocs de treball vinculats als videojocs són d’artistes 3D i 2D).
Aquests professionals poden assumir la direcció d’art del projecte. De fet, dins d’aquest grup es troben els artistes tècnics o artistes conceptuals, que són els encarregats d’il·lustrar, a través de mitjans audiovisuals, les idees dels dissenyadors de videojocs.
Dissenyador/a de Videojocs
El/la dissenyadora de videojocs s’encarrega d’escriure el relat i la trama del videjoc mitjançant un guió. És la persona responsable de definir i desenvolupar els continguts audiovisuals d’un videojoc, les interfícies d’usuari, el mapa dels nivells, les relacions i dependències, …
Habitualment, el dissenyador/a de videojocs assumeix la direcció artística del projecte i s’encarrega del disseny de personatges i escenaris i de la gamificació didàctica-educativa entre d’altres aspectes.
Animador/a de Videojoc
L’animador/a de videojocs és el professional responsable de que les trames creades pels dissenyadors, tinguin moviment; donen vida als personatges, a l’ambient i als objectes. És a dir, tots els objectes en moviment en cada videojoc han estat creats per un/a animador/a de videojoc. És el o la professional que ha d’aconseguir crear un joc immersiu, que ens traslladi a l’escenari creat en el guió.
Aquests professionals han de treballar en equip amb la resta de professionals per tal de poder donar resposta tant a la part de continguts com a les funcionalitats del joc.
Provador/a de videojocs
Aquest professional es dedica a provar les diferents versions d’un videojoc, analitzar les escenes amb detall, anotar tot allò important en quant a rendiment i jugabilitat i informar dels errors. D’aquesta forma, es corregeixen les diferents anomalies (de funcionament, lingüístiques, etc) que s’hagin pogut detectar i s’ofereix un producte de qualitat a l’usuari.
Existeixen diferents tipus de testers o provadors/es de joc. Els més habituals són:
- Tester de funcionalitat: ha d’identificar les dificultats d’arrencada del joc, estabilitat, disseny i programació.
- Tester lingüístic o de locació: se centra en els errors de traducció i doblatge; també corregir la puntuació, l’ortografia i la gramàtica en els textos que apareixen en el joc, en el seu idioma original o en altres versions.
- Beta tester: acaba de revisar qualsevol detall que s’hagi pogut passar per alt a la darrera fase de producció.